Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irak: ”Toate condițiile pentru izbucnirea unui război civil sunt întrunite”

irak.png

O susținătoare a liderului naționalist șiit Moqtada al-Sadr, în timpul unei manifestații la Bagdad, Irak, 27 noiembrie 2020
Sursa imaginii: 
© Ahmad al-Rubaye, AFP via France24

Potrivit lui Adel Bakawan, directorul Centrului Francez de Cercetare pentru Irak (CFRI), tensiunile politice actuale din țară, apărute după alegerile legislative din octombrie anul trecut și amplificate prin recentele conflicte în legătură cu formarea unei majorități parlamentare, "riscă să genereze un război civil”, transmite France24.

Presiunea politică este atât de mare în Irak, la trei luni după alegerile legislative din 10 octombrie, încât în timpul sesiunii de inaugurare a noului Parlament, din 9 ianuarie, mai mulți parlamentari s-au luat la bătaie.

Mahmoud al-Machhadani, care a prezidat sesiunea în calitate de decan al adunării, a trebuit să fie evacuat din cauza altercațiilor cauzate de dezbaterile privind formarea unei coaliții parlamentare.

Este vorba de o chestiune politică crucială, deoarece această coaliție va trebui să aleagă următorul prim-ministru și viitorii membri ai guvernului. Problema este că două tabere șiite opuse revendică majoritatea parlamentară.

Pe de o parte, Cadrul de Coordonare, care reunește mai multe partide, inclusiv cel al fostului prim-ministru Nouri al-Maliki și cel al pro-iranienilor Alianței de Cucerire, fațada politică a foștilor paramilitari ai Hachd al-MalikiChaabi, care a suferit o înfrângere severă în alegerile legislative, pe care au contestat-o în stradă și în fața instanțelor.

De cealaltă parte, partidul liderului naționalist șiit Moqtada al-Sadr, care a câștigat 73 de locuri din 329, intenționează să formeze o coaliție cu aliați din alte comunități religioase. Mai exact cu reprezentanți aleși din două formațiuni sunnite, Azm și Taqadom, și cu cei ai unui partid kurd, PDK condus de Massoud Barzani.

În ciuda haosului din timpul sesiunii parlamentare din 9 ianuarie, Moqtada al-Sadr, care are la dispoziție și o miliție armată, a câștigat prima rundă a luptei împotriva rivalilor săi șiiți. A reușit să impună realegerea în funcție a fostului președinte al Parlamentului, Mohammed al-Haboussi.

 

Până la capăt

Mișcarea sadristă și aliații săi par foarte hotărâți să meargă până la capăt. Adică să formeze un "guvern majoritar" și desigur să-și impună candidatul pentru postul de premier.

Ceilalți candidați ar fi excluși de fapt din proces, explică Adel Bakawan, director al Centrului Francez de Cercetare din Irak (Cfri) și autor al lucrării "Irakul, un secol de faliment, din 1921 până în prezent" (ed. Tallandier).

"Este o mare ruptură în sistemul politic, deoarece până acum formula care a guvernat țara între 2003 și 2021 a implicat toate forțele politice în procesul de formare a guvernelor irakiene, care erau în cele din urmă rezultatul unui consens național”, a declarat el pentru France 24. ”Cu toate acestea, într-o țară care nu are o tradiție democratică, riscul pe care și-l asumă Moqtada al-Sadr este mare, deoarece forțele pe care încearcă să le excludă nu sunt doar partide politice clasice, ci aproape toate dispun de câte o miliție sau o organizație paramilitară".

"Din 2003, toate forțele politice acționează atât ca actori guvernamentali, cât și ca actori ai opoziției, continuă cercetătorul franco-irakian. În actualul guvern, condus de prim-ministrul Moustafa al-Kadhimi, absolut toate tendințele sunt reprezentate. Este vorba atât de naționaliștii lui Moqtada al-Sadr și cât și de mișcările șiite pro-iraniene. Si totuși, autoritatea sa este călcată in picioare în fiecare zi de diversele miliții, chiar dacă participă la guvernare. Iar dacă mâine vor fi excluși de la putere și marginalizați, cum credeți că vor reacționa?"

 

Formațiuni paramilitare subvenționate de stat

Nimeni nu este dispus să accepte înfrângerea. "Este motivul pentru care țara se află în impas, în timp ce familia șiită este fracturată ideologic", spune Adel Bakawan. ”În acest context, dacă Moqtada al-Sadr și aliații săi kurzi și sunniți decid să meargă până la capăt, atunci sunt îndeplinite toate condițiile obiective pentru un război civil”

El reamintește faptul că în Irak există aproape 80 de miliții "puternic înarmate" recunoscute de stat, care le-a acordat în 2021 un buget total de peste 2.6 miliarde de dolari. O parte din ele sunt susținute sau influențate de puteri străine, inclusiv de Iran.

"Există încă două scenarii. Primul ar fi să lăsăm țara în impas fără să mai formăm un guvern", explică Adel Bakawan. ”Pentru că, în ciuda neînțelegerilor dintre ei, iranienii și americanii, care au o mare influență în Irak, nu vor să lase țara pradă unui război civil. Toți au de pierdut, pentru că sunt interese economice uriașe".

"O altă cale este să încercăm să ieșim din impas și să evităm războiul civil. Acest lucru implică o conștientizare din partea actorilor politici și a elitelor irakiene că actuala formulă pe care s-a construit Irakul din 2003 nu mai funcționează. Nu mai răspunde nevoilor populației fragmentate. Trebuie să încercăm să cădem de acord asupra unei noi formule înainte de formarea unui nou guvern.”

O perspectivă care, deocamdată, nu pare să fie pe agenda partidelor care luptă pentru putere. Și asta în condițiile în care perioada post-electorală a fost marcată de violență, care a atins cote maxime pe 7 noiembrie, odată cu tentativa de asasinat cu drone împotriva prim-ministrului Mustafa al-Kazimi, tentativă nerevendicată încă.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24