Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce se tem democrațiile? Și câteva vești încurajatoare pentru Europa

european_union.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / European Commission

Un amplu sondaj realizat de mai multe institute de cercetare și fundații din întreaga lume, privitor la felul în care democrațiile percep lumea, vine cu câteva date surprinzătoare și, în același timp, generatoare de optimism: cetățenii chestionați și-au confirmat loialitatea față de libertăți și democrație.

Veștile sunt încurajatoare în condițiile în care, așa cum spun autorii studiului, democrația globală este pusă în fața celor mai puternice amenințări din ultimii 30 de ani. Sondajul a fost realizat în 55 de state cu regimuri democratice de pe tot cuprinsul lumii, iar titlul lucrării este sugestiv: ”Libertăți în pericol: provocarea secolului”.

Așadar, ce cred cetățenii democrațiilor despre amenințările la adresa democrației?

Dintre puterile autoritare, China este cea care îngrijorează cel mai mult lumea democratică. 60% dintre respondenți consideră că poziția Chinei pe scena internațională este „îngrijorătoare”; 52% simt la fel despre Rusia și 37% despre Turcia.

Deteriorarea imaginii Chinei este drastică în comparație cu sondajul din 2018, realizat în 42 de țări, unde mai puțin de jumătate dintre respondenți se îngrijorau în privința ei.

În comparație cu sondajul din 2018, imaginea Statelor Unite s-a îmbunătățit semnificativ. Dacă atunci 56% dintre respondenți se declarau îngrijorați de postura Statelor Unite pe scena internațională, acum gradul de îngrijorare a scăzut la 33%.

Această reacție poate fi observată chiar în cadrul societății americane: deși aproape o treime dintre americani (30%) sunt încă îngrijorați de postura țării lor pe scena internațională, acest rezultat este în scădere cu 13 puncte față de 2018 (43%).

Atașamentul față de Uniunea Europeană este în creștere

Majoritatea europenilor (UE) chestionați (52%) consideră apartenența țării lor la Uniune drept „un lucru bun” - cu 3 puncte mai mult decât în 2018 și cu 7 puncte mai mult decât față de ​​2017.

Doar 18% consideră că apartenența lor la Uniune este „un lucru rău”, iar pentru 30% nu este „nici bun, nici rău”.

Cetăţenii văd moneda euro ca pe un protector. Retorica anti-euro, mult timp adoptată de populiști, este acum percepută ca o amenințare la adresa bunurilor materiale deținute de europeni.

Astfel, două treimi dintre cetățenii zonei euro (64%) spun că doresc să păstreze moneda europeană. Doar 28% ar prefera să revină la moneda națională, dar consideră că acest lucru nu ar fi posibil. Și o mică minoritate (8%) consideră că ar fi atât de preferat, cât și posibil să se abandoneze euro.

Europenii au mai multă încredere în instituțiile europene decât în ​​cele naționale. În Uniunea Europeană, nivelurile de încredere în Comisia Europeană și Parlamentul European sunt de 47%, față de 41% încredere în guvernul național respectiv 44% în Parlament.

În Balcanii de Vest, majoritatea respondenților consideră potențiala ascensiune a țării lor la Uniunea Europeană ca un lucru bun (54%). Între timp, 29% cred că nu este „nici bine, nici rău”, în timp ce 17% o consideră „ceva rău”.

Rezultatele arată contraste semnificative între diferitele țări. În timp ce majoritatea albanezilor și kosovarilor sunt pozitivi cu privire la aderarea lor la Uniunea Europeană, doar unul din doi nord-macedoneni și unul din trei sârbi împărtășesc această opinie.

Crește și sprijinul pentru o armată europeană

Mai mult de jumătate dintre europenii chestionați (55%) se pronunță favorabil.

Cât privește Brexitul, jumătate dintre cetățeni (47%) se așteaptă ca Regatului Unit să-i fie mai rău în afara Uniunii Europene, 28% cred că nu-i va fi „nici mai bine, nici mai rău”, iar 25% că îi va fi „mai bine fără Uniunea Europeană”.

La rândul lor, aproape jumătate dintre respondenții britanici (48%) cred că le va fi mai rău fără Uniunea Europeană; doar 33% cred că va fi mai bine, în timp ce 19% nu se așteaptă la vreun impact.

Sondajul a fost realizat în 55 de state democratice, de pe toate continentele, pe un eșantion de 47.408 locuitori, de Institutul pentru Inovare Politică din Franța, în colaborare cu Institutul Republican din SUA, Fundația Konrad Adenauer din Germania, organizația interguvernamentală Comunitatea Democrațiile, fundațiile Genron NPO (Japonia), Nuevas Generaciones din Argentina și República do Amanhã din Brazilia.

 

Mai multe despre acest sondaj puteți afla aici:

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 18 ianuarie 2022