Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Zamfir (PSD): Facturile la gaze și energie vor scădea cel puțin la jumătate

Daniel Zamfir PSD institutii stat team building impozitare.jpg

Daniel Zamfir: Susținem ferm orice acțiune care oprește sau diminuează risipa din bani publici
Daniel Zamfir: Susținem ferm orice acțiune care oprește sau diminuează risipa din bani publici
Sursa imaginii: 
Facebook/Daniel Zamfir

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este depășit de situație, declară la RFI senatorul PSD Daniel Zamfir. Vicepreședintele Comisiei Economice apreciază pe de altă parte că noile măsuri adoptate de coaliție vor duce la o scădere considerabilă a facturilor la gaze și energie electrică.

Daniel Zamfir spune despre noile măsuri legate de facturile la energie electrică și gaze că ”vor avea ca prim efect scăderea considerabilă a facturilor, atât la energie electrică, cât și la gaze naturale. De asemenea, pentru cei care au primit facturi greșite, fără acea compensație, aceste facturi vor fi stornate, nu va exista nici o debranșare. Aceste noi măsuri convenite în coaliție în mod categoric vor reduce semnificativ prețurile la factura de curent electric și gaze și vor beneficia practic cam 90% atât din populație, consumatori casnici, cât și agenți economici și instituții de stat”.

Întrebat cu cât ar putea să scadă facturile la energie și gaze în urma noilor măsuri, senatorul PSD a precizat: ”Calculele pe care vi le-a prezentat primul-ministru vor fi în ședință de Guvern stabilite. În mod categoric, va fi o reducere semnificativă, cel puțin la jumătate, ca să trecem de această iarnă”.

 

Ce a fost greșit cu plafonarea și compensarea creșterii facturilor la energie

 

Ciucă: Prețurile din energie se plafonează, iar facturile vor fi refăcute

 

Reporter: Legea plafoanelor a fost adoptată în toamnă. De atunci și până în ianuarie nu s-a mai luat nici o decizie pentru a preveni dezastrul pe care de altfel toată lumea îl anticipa. Ați intervenit de-abia acum, după ce lumea s-a plâns de facturile uriașe, uneori absurde. De ce nu ați luat măsuri din timp?

Daniel Zamfir: N-aș mai vrea să invoc neapărat trecutul, deși este unul recent. Noi, cei de la PSD, la momentul adoptării acelei legi, eram în Opoziție. Am susținut foarte tare ideea plafonării prețurilor energiei electrice și gazelor, am avut chiar proiect de lege în acest sens, a fost respins de coaliția de dreapta de atunci, s-a mers pe această variantă a compensării, care până la urmă s-a dovedit a fi una ineficientă. Noi am insistat încă de când am intrat la guvernare că lucrul ăsta nu poate funcționa. Este absurd să compensezi cu 20% o factură care a crescut cu 500%. Asta a fost ideea ministrului Popescu, care din punctul meu de vedere e depășit de situație.

 
Daniel Zamfir, despre noile măsuri pentru scăderea facturilor la energie și gaze