Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Roberta Metsola şi valorile europene?

1642518745752_20220118_ep-124560e_aro_044-2_mobile.jpg

Roberta Metsola
Roberta Metsola probabil nu va marca istoria UE
Sursa imaginii: 
European Parliament

Roberta Metsola, 43 de ani, malteza creștin democrată, aleasă cu o largă majoritate în funcția de Președinte al Parlamentului European, este și o cunoscută apărătoare a statului de drept.  Dar poziția sa privind dreptul la avort este și ea cunoscută.  

Roberta Metsola s-a remarcat pentru prima dată în plenarele Parlamentului European în urmă cu câțiva ani când statul de drept era pus sub semnul întrebării în România. 

 

Forțele progresiste ale Parlamentului emiteau semnale de alarmă privind aceleași probleme și poate chiar și mai grave apărute concomitent în Ungaria și în Polonia și mai apoi chiar în țara Robertei Metsola, Malta. 

 

Ce altă tribună mai bună decât Parlamentul European și ce rampă de lansare mai eficientă decât statul de drept putea folosi atunci tânara politiciană ? 

Numărul mare de voturi (459 din 616 exprimate) cu care ea a fost aleasă acum la șefia instituției se explică însă nu prin importanța personalității sau a muncii sale, ci printr-un acord politic între forțele europene. 

Acordul, pus la punct în decembrie și consolidat acum, nu asigură doar succesiunea unui social democrat (regretatul David Sassoli) printr-un creștin democrat – așa cum o vrea tradiția -  ci aduce și o simbolistică puternică.

Metsola este femeie, este tânără și reprezintă un stat mic al UE – ea are prin urmare toate atuurile pentru a încarna Parlamentul European în mentalul cetățenilor. 

Ea este a treia femeie care ocupă această funcție, dar este departe de a fi o altă Simone Veil - prima femeie președintă a Parlamentului European. 

Roberta Metsola nu reprezintă nici pe departe libertatea de gândire și nici idealurile profund moderne şi europene aduse de Simone Veil la Bruxelles. 

Ea este doar un politician abil, poate chiar mai oportunist decât alții și nu va marca istoria europeană așa cum au făcut o parte din predecesorii ei - fie că ei au fost femei sau bărbați.