Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stoltenberg: NATO nu va reacționa militar dacă Rusia invadează Ucraina

ap696064886316.jpg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Sursa imaginii: 
AP/Virginia Mayo

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cancelarul german, Olaf Scholz, au exclus marţi un răspuns militar în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei. Ei au mai precizat că există puncte de vedere diferite în alianță în problema livrărilor de armament către Ucraina.

''Va exista un cost politic ridicat (n.r. pentru Rusia), un cost economic ridicat dacă se produce o intervenţie şi se încalcă principiul integrităţii teritoriale'', a spus Scholz, potrivit agenţiei EFE citată de Agerpres, la o conferinţă de presă comună cu Stoltenberg după o întâlnire avută la Berlin.

Secretarul general al NATO a declarat şi el că Alianţa a transmis Rusiei mesajul că dacă alege calea ''violenţei'' se va confrunta cu un ''preţ ridicat'' politic şi financiar. Stoltenberg a menţionat că există state membre NATO dispuse să livreze arme Ucrainei, dar sunt mai multe puncte de vedere pe acest subiect, el însuşi evitând să se pronunţe.

Stoltenberg a adăugat despre ajutorul militar că ''NATO sprijină Ucraina, o sprijinim politic în practică, sprijinind instituţiile sale de apărare, de exemplu cu antrenamente şi îmbunătăţirea capacităţilor marinei sale''.

Pe de altă parte, cancelarul german a respins ideea că o agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei ar putea însemna blocarea noului gazoduct Nord Stream 2, care încă nu este operaţional, adăugând însă că ''totul trebuie luat în discuţie în cazul unei intervenţii militare'' a Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe de altă parte, Alianţa Nord-Atlantică a anunțat că intenţionează să organizeze o nouă reuniune cu Rusia pentru găsirea unei soluţii acceptabile pentru ambele părţi, a declarat marţi secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, avertizând că, în caz contrar, există riscul unui conflict militar în Europa.

"Astăzi, am invitat Rusia şi toţi aliaţii din cadrul NATO să participe în viitorul apropiat la o serie de reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia pentru a răspunde preocupărilor noastre, dar pentru a asculta şi preocupările Rusiei şi pentru a încerca să găsim o soluţie", a declarat Jens Stoltenberg, conform cotidianului Le Figaro, în cursul unei vizite la Berlin, unde s-a întâlnit cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Săptămâna trecută, după sesiunea Consiliului NATO-Rusia, Jens Stoltenberg afirma că Alianţa Nord-Atlantică şi delegaţia rusă au stabilit să continue dialogul, în pofida tensiunilor generate de mobilizarea trupelor ruse în apropierea frontierelor Ucrainei. "Ambele părţi au exprimat necesitatea de a dialoga şi de a analiza posibilitatea programării unor viitoare reuniuni", a declarat Jens Stoltenberg miercurea trecută.

Într-un interviu acordat revistei Bild cu ocazia vizitei în Germania, Jens Stoltenberg a avertizat că există riscul unui conflict militar în Europa din cauza crizei dintre Rusia şi Ucraina. "Există un risc real de izbucnire a unui nou conflict militar în Europa. Nu trebuie să uităm că sunt trupe ruse la frontierele Ucrainei, iar unii militari sunt chiar în Ucraina. Sunt în Crimeea, acesta este teritoriu ucrainean. Este o frontieră istorică, iar Rusia a recunoscut-o la un moment dat. Sunt şi în Doneţk şi Lugansk, iar acelea sunt tot teritorii ucrainene. Vorbim, deci, despre mişcări de trupe ruse în Ucraina şi în apropierea Ucrainei", a subliniat secretarul general NATO.