Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Un plagiat la un premier cu grad militar devine o vulnerabilitate națională care se transferă asupra întregii țări” (Interviu)

nicolae_ciuca.jpg

Nicolae Ciucă
Nicolae-Ionel Ciucă (arhivă)
Sursa imaginii: 
Secretariatul General al Guvernului (sgg.gov.ro)

Universitatea Națională de Apărare Carol I anunță că verifică teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă după ce jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat că a plagiat teza, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003. Primul ministru a explicat deja lucrarea  „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”.

O reactie a avut și preşedintele Klaus Iohannis care consideră corectă şi necesară decizia sefului guvernului de a solicita analizarea tezei sale de doctorat. Seful statului a mai spus că nu va mai comenta subiectul până la o decizie finală.
Nicolae Ciucă este cel de-al doilea premier acuzat de plagiat în timpul exercitării mandatului. Primul a fost Victor Ponta.
Un plagiat la un premier cu grad militar devine o vulnerabilitate națională care se transferă asupra întregii țări, apreciază profesorul universitar Ciprian Mihali. El spune că verificările în astfel de situații sunt minuțioase și că acest caz va fi, cel mai probabil, tergiversat până când opinia publică îl va uita.

 “Omul este vulnerabil și fiind vulnerabil, din poziția în care este, această vulnerabilitate se transferă asupra țării. Ne aflăm în fața unei situații de onoare, în care a trece, a ignora, a muta toată povestea într-un plan de stați, să vedem, să analizăm, sa verifice o comisie, apoi alta, să se contrazică comisiile, apoi să se pună de acord, până atunci probabil că domnul Ciucă va fi ieșit din scena politică…Nu cred că va face un pas în spate ( nr. premierul) pentru că contraargumentul va fi acesta: acuzația vine de la  o jurnalistă, nu din partea unui organism acreditat. Și atunci, trebuie să așteptăm această decizie oficială. Dar până atunci, domnul Ciucă rămâne cu această sabie a lui Damocles asupra capului, cu o suspiciune care nu îi face cinste deloc, care aruncă o pată de rușine asupra domniei sale, asupra guvernului României și asupra Armatei Române“, analizează profesorul universitar Ciprian Mihali.

 

 
Profesorul universitar Ciprian Mihali