Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Claudiu Năsui, despre scumpiri: Să dai vina pe liberalizare e ca și cum te-ai supăra pe termometru că ai febră

Zetea liberalizare energie greseala.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Efectul noilor măsuri pentru reducerea facturilor la energie și gaze va fi mic, declară la RFI fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui, vicepreședinte USR. Coaliția PSD-PNL-UDMR a decis ca plafoanele să fie reduse, iar limita de consum să crească.

Claudiu Năsui spune că dezastrul legat de creșterea facturilor la energie și gaze putea fi evitat: ”Această coaliție nu a luat măsurile pe care ar fi trebuit să le ia în octombrie anul trecut, pentru a preveni acest dezastru. Soluțiile existau și USR are chiar un proiect de lege pentru lucrurile acestea și le-a spus și la momentul acela și mă bucur să văd că au ajuns și ei la concluzia asta în cele din urmă. Toată bulibășeala asta cu facturile și cu recalcularea facturilor se întâmplă și din cauză că schimbările s-au produs intempestiv, cu o birocrație imensă și furnizorii nu au putut să-și ajusteze softurile de emitere a facturilor, cum evident că nu poți să faci lucrurile de azi pe mâine, doar pentru că faci tu o lege pe genunchi. Soluțiile erau simple și nebirocratice și ar fi ajutat milioane de români, doar că PSD și PNL nu au vrut să le implementeze. Soluțiile erau să reducem partea pe care statul o ia din preț, taxele pe care statul le impune în prețul energiei”.

 

Daniel Zamfir (PSD): Facturile la gaze și energie vor scădea cel puțin la jumătate

 

Mediul privat critică soluția Guvernului în criza facturilor. „Nu poți scoate din priză echipamente ca să rămâi în plafonul Guvernului”

 

În opinia fostului ministru al Economiei, ”cauza acestei crize nu este liberalizarea, cum foarte fals s-a spus. Să te superi pe liberalizare pentru că a crescut prețul e ca și cum te superi pe termometru, pentru că-ți indică că ai febră. Soluția nu e să măsluim termometrul. Soluția este să luăm medicamente și în cazul acesta medicamentele sunt investițiile, investiții care la stat nu s-au întâmplat deloc”.

Vicepreședintele USR crede că problemele vor fi și mai grave iarna viitoare: ”Efectul (noilor măsuri-n.r.) va fi mic. Până la urmă, problema este una de durată. Ei iau măsurile astea prea puțin, prea târziu și iarna viitoare va fi mai grav”.

 
Claudiu Năsui, despre soluțiile pentru reducerea facturilor la energie și gaze