Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mesajul președintelui Consiliului Fiscal : Nu ne putem finanța doar împrumutându-ne când putem majora taxe și impozite

id166559_inquam_photos_sabin_cirstoveanu.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Criza generată de pandemie și, acum, criza facturilor la energie și gaze, au pus nu doar guvernul României ci toate guvernele europene în fața unei realități simple : bugetele trebuie finanțate pentru ca, la rândul lor, să susțină toate măsurile anti-criză dar finanțarea prin împrumuturi se traduce prin deficite tot mai mari la care singura alternativă devine majorarea taxelor și impozitelor.

Președinția franceză a Uniunii Europene a trasat marți, în cadrul primei reuniuni Ecofin sub noul mandat francez, o serie de obiective dintre care prioritară va fi adoptarea și implementarea directivei privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale. Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activitățile globale ale multinaționalelor, inclusiv din sectorul financiar.

Apreciem că acest proiect va contribui la asigurarea unei competiții echitabile în cadrul pieței interne a Uniunii Europene. Adoptarea și implementarea directivei este un obiectiv prioritar și pentru România, de aceea vom pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023”, a declarat ministrul român de finanțe Adrian Câciu, prezent la Ecofin. Dar este România pregătită de o reformă fiscală mai amplă și, mai ales, cât de necesară este nevoie de aceasta?

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu spune la RFI că în România, unde gradul de colectare a veniturilor este cel mai scăzut din Uniunea Europeană și deficitul pe care acestea ar trebui să îl finanțeze este unul structural și excesiv este clar că nu se poate merge în continuare pe politica ”nu mărim taxe și impozite”. Actuala criză a facturilor la energie și gaze a arătat cu atât mai mult că România nu are resursele financiare ca să surmonteze provocări neprevăzute și presiuni suplimentare pe bugetul de stat. Prin urmare președintele Consiliului Fiscal crede că a venit timpul ca politicienii să ia în calcul o reformă a fiscalității, în ciuda celor care au ridicat baricadei împotriva oricăror măriri de taxe.

Pe larg despre toate acestea și despre ce taxe și impozite ar putea lua guvernanții în calcul, în interviul pe larg cu președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu...

 

 
Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu