Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus UK: Boris Johnson anunță relaxarea restricțiilor în Anglia în timp ce tot mai mulți parlamentari Conservatori îi cer demisia

boris_johnson_camera_comunelor.png

Boris Johnson
Boris Johnson a anunțat ridicarea restricțiilor îb Camera Comunelor unde propriii săi parlamentari i-au cerut demisia
Sursa imaginii: 
BBC captură video

Planul B anti-Covid în Anglia se va încheia pe 27 ianuarie, acoperirea feței în locuri publice și pașapoartele Covid nu vor mai fi obligatorii, a anunțat Boris Johnson căruia i se cere tot mai insistent demisia din funcția de prim ministru.

Premierul Johnson a spus că Anglia, unde locuiește 85% din populația Regatului Unit, revine la „Planul A” datorită dozei 3 de vaccin anti-Covid și a modului în care oamenii au urmat măsurile din Planul B.

El le-a spus parlamentarilor că oamenii de știință consideră că valul Omicron a atins apogeul la nivel național. În ultima săptămână numărul mediu de infectări cu virusul Sars-Cov-2 a scăzut cu 37% față de săptămâna precedentă la circa 93.000 zilnic,

Într-o declarație adresată parlamentarilor din Camera Comunelor, premierul Johnson a anunțat:

  • Pașapoartele obligatorii Covid pentru intrarea în cluburi de noapte și evenimente mari se vor încheia, deși organizațiile ar putea alege să folosească permisul NHS (Serviciul Național de Sănătate) Covid dacă doresc
  • Oamenii nu vor mai fi sfătuiți să lucreze de acasă și vor trebui să discute cu angajatorii revenirea la birouri
  • Măștile de față nu vor mai fi obligatorii, deși oamenii sunt sfătuiți în continuare să poarte măști în spații închise sau aglomerate și atunci când se întâlnesc cu străini.
  • De joi, elevii de liceu nu vor mai fi nevoiți să poarte măști de protecție în sălile de clasă, iar îndrumările guvernamentale cu privire la utilizarea lor în zonele comune vor fi eliminate „în scurt timp”

În zilele următoare sunt așteptate anunțuri suplimentare privind relaxarea regulilor de călătorie și restricții privind vizitele la domiciliu în Anglia, a adăugat Boris Johnson.

Premierul a mai spus că guvernul intenționează să pună capăt cerinței legale pentru persoanele care au fost testate pozitiv pentru Covid de a se autoizola - și să o înlocuiască cu sfaturi și îndrumări.

Reglementările actuale referitoare la autoizolare expiră pe 24 martie. Premierul Johnson a spus că se așteaptă să nu le reînnoiască atunci - și a sugerat că această dată ar putea fi anticipată dacă datele o permit.

"În numele lui Dumnezu, pleacă!"

Toate aceste anunțuri survin pe fondul tot mai multor cereri din partea deputaților Conservatori ca premierul Johnson să demisioneze din funcție după dezvăluirile din presă cu privire la încălcarea repetată, inclusiv din partea sa, a regulilor oficiale din timpul carantinelor la reședința sa oficială din Downing Street.

David Davis
Deputatul Conservator David Davis i-a cerut prim ministrului Boris Johnson să demisioneze
Sursa imaginii: 
BBC captură video

În ziua anunțului ridicării restricțiilor, deputatul Conservator și fost ministru David Davis, i-a cerut premierului să demisioneze “În numele lui Dumnezeu, pleacă” i-a spus el în plenul Camerei Comunelor.

Deputatul Conservator Christian Wakeford a trecut la Partidul Laburist chiar cu câteva minute înaintea sesiunii săptămânale de interpelări a premierului Johnson, în timp ce șase deputați Conservatori au depus scrisori de neîncredere în premier ca lider al Partidului Conservator.

Sunt necesare 54 de astfel de scrisori pentru a declanșa un scrutin de alegere a unui lider al partidului, care automat devine prim ministru.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ