Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Joe Biden: Prezența militară a NATO în România și Polonia va crește

joe_biden.png

Joe Biden la Casa Albă, Washington, 4 ianuarie 2022
Sursa imaginii: 
© AFP (Arhivă) via France24

Prezenţa militară a NATO în Polonia şi România, în contextul situaţiei de la frontierele Ucrainei, va crește pentru că există o obligaţie în termenii Articolului 5 din Tratatul NATO, de a apăra aceste state, a anunțat miercuri președintele SUA Joe Biden, potrivit agențiilor internaționale de presă, preluate de news.ro.

”Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat preşedintele Biden.

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele american a prezis că Rusia va invada Ucraina, precizând că reacţiile vor fi diferite în funcţie de dimensiunile acestei invazii.

„Nu sunt atât de convins că ştie ce vrea să facă, bănuiesc că va ataca, trebuie să facă ceva ... Rusia va fi făcută responsabilă în cazul unei invazii şi depinde de ceea ce va face. Una este dacă vorbim despre o incursiune minoră, dar dacă ei fac ceea ce sunt capabili să facă... va fi un dezastru ...”, a afirmat Biden.

 

Emmanuel Macron: ”Prezenţă înaintată consolidată”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat la rândul său, tot miercuri, că Franța va trimite în continuare trupe în România în cadrul operațiunilor NATO pentru asigurarea securității statelor din estul alianței, transmite G4Media.

”Am trimis trupe pentru a asigura securitatea partenerilor noștri europeni în cadrul misiunilor NATO, la prietenii noștri din zona baltică și vom continua să o facem. Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni  de tip ”prezenţă înaintată consolidată”, mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”, a spus președintele francez.

 

 

Sursa video: Palatul Élysée via youtube.com

Anunțul președintelui francez, făcut într-un discurs-fluviu în fața militarilor din Haguenau (Alsacia), vine într-un moment de maximă tensiune în estul Europei, unde Rusia a masat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina. Kremlinul a cerut în mod formal statelor membre NATO să își retragă trupele din țările membre aflate în est, țări printre care se numără și România.