Zetea (PSD): Liberalizarea sălbatică a pieței energiei a fost o mare greșeală

Zetea liberalizare energie greseala.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut foarte multe greșeli, declară la RFI vicepreședintele PSD Gabriel Zetea. El afirmă că soluțiile propuse de coaliția PSD-PNL-UDMR pentru criza facturilor reprezintă un pas important.

Reporter: Guvernul anunță reducerea plafoanelor, creșterea limitei de consum și recalcularea unor facturi emise greșit de furnizori. Ce efecte vor avea aceste măsuri pentru criza facturilor?

Gabriel Zetea: Este un pas important pe care coaliția îl face măcar în ceasul al doisprezecelea, după ce am văzut milioane de facturi transmise de către furnizori populației calculate greșit, cu prețuri foarte mari, facturi pe care cea mai mare parte a populației n-o să poată să le suporte. Și atunci propunerile pe care și PSD le-a făcut legat de reducerea plafonului de preț, creșterea plafonului de consum, sigur, PSD a mers și mai departe și a cerut și reducerea TVA, măsură care încă nu a fost acceptată în cadrul coaliției, recalcularea facturilor, stornarea lor și trimiterea unor facturi calculate corect sunt măsuri în regulă, care vor aduce prețuri mai mici pentru fiecare gospodărie în parte. Dar din punctul meu de vedere, este încă insuficient (...). Liberalizarea asta sălbatică pe care a făcut-o, nu știu, ministrul Energiei, domnul Popescu, în guvernările trecute și în timpul guvernării Orban și în timpul guvernării Cîțu nu a fost făcută în cel mai bun moment pentru România, pentru că piața nu era pregătită. În momentul în care te gândești că un domeniu atât de important, strategic, cum este cel al energiei intră pe o piață liberă, concurențială, atunci trebuie să te asiguri că pe această piață funcționează regulile, mecanismele legate de o piață concurențială liberă. Asta înseamnă să existe un raport corect între cerere și ofertă. Ceea ce este evident este că oferta astăzi este aproape inexistentă, producem mult mai puțină energie electrică decât produceam acum câțiva ani de zile și avem o cerere mai mare, o creștere a cererii. Asta înseamnă automat că pe piață vor apărea prețuri speculative, lucru care s-a și întâmplat în acest moment. De aceea, eu cred că revenirea la o piață reglementată, măcar o perioadă de timp limitată, până în momentul în care România este pregătită să ofere condiții corecte pentru o piață concurențială este necesară. Deci să revenim la o piață reglementată, chiar dacă știu și eu, știe toată lumea, există angajamente pe care România și le-a luat în fața CE, pentru a liberaliza piața. Dar noi trebuie să arătăm, uite, în urma implementării PNRR-ului, vom face investiții în capacități noi de producție de energie electrică și atunci poate vom fi pregătiți, dar în acest moment este evident, România nu este pregătită, a fost o mare greșeală, este principala cauză pentru care au crescut aceste prețuri la energie atât de mult, tocmai pentru că sunt prețuri speculative în acest moment.

 

Claudiu Năsui, despre scumpiri: Să dai vina pe liberalizare e ca și cum te-ai supăra pe termometru că ai febră

 

Mediul privat critică soluția Guvernului în criza facturilor. „Nu poți scoate din priză echipamente ca să rămâi în plafonul Guvernului”

 

Reporter: Bun, dar liberalizarea nu este o opțiune, ci o obligație și ea fusese deja amânată. Cât mai poți s-o amâni?

Gabriel Zetea: Liberalizarea pieței nu se poate face în detrimentul fiecărei familii de români sau a economiei României. Astăzi, economia României este direct afectată de aceste creșteri de prețuri speculative, pentru că ele nu se regăsesc în costurile de producție la producător și atunci ce facem? Doar pentru un principiu, doar pentru un angajament pe care l-am luat în fața CE omorâm economia?

 

Reporter: Este o obligație, nu doar un principiu.

Gabriel Zetea: Este o obligație, dar eu cred că putem să discutăm cu Comisia Europeană.

 

Reporter: Dar această liberalizare putea fi pregătită mai bine de numeroasele guverne care s-au succedat de-a lungul timpului și nu a fost pregătită.

Gabriel Zetea: De acord, dar nu s-a întâmplat. Suntem în acest moment în situația în care nu s-a întâmplat acest lucru, iar piața nu a fost pregătită (...).

 

”Ministrul Energiei a făcut foarte multe greșeli”

 

Reporter: Ar trebui demis ministrul Energiei, Virgil Popescu?

Gabriel Zetea: Eu nu cred că ține de un singur om, până la urmă, strategia energetică pe care trebuie să o aibă România.

 

Reporter: Da, dar în ultima vreme, PSD-ul a pus toate tunurile pe Virgil Popescu.

Gabriel Zetea: Sigur că a făcut foarte multe greșeli. Să ne aducem aminte toate declarațiile pe care le-a făcut, începând de acum doi ani de zile. Nu e ministru de șase luni, e ministru de vreo doi ani de zile. În doi ani de zile, ne-a spus așa: pregătim piața concurențială, liberalizăm piața, dragi români, înțelegeți că în momentul în care intrăm pe o piață concurențială, prețurile vor scădea, românii vor beneficia de prețuri mai mici. S-a întâmplat acest lucru? Nu. Apoi, a venit și ne-a spus: facem legea consumatorului vulnerabil, nu în varianta pe care a propus-o PSD, avem noi varianta noastră. Au venit cu ea în Parlament, în urma negocierilor, până la urmă, s-a ajuns și s-a rămas la această lege Popescu a PNL pentru consumatorul vulnerabil și am văzut dezastrul care s-a întâmplat acum cu facturile. Deci nimic din ceea ce ne-a spus domnul Popescu nu s-a întâmplat în piață. Așadar, e treaba PNL să ne spună dacă menține sau nu această persoană în funcție, noi spunem că a greșit foarte mult.

 
Gabriel Zetea, despre criza facturilor