Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Drept european sau românesc? Zetea (PSD): România va respecta toate angajamentele în cadrul UE

drept_european_romanesc_zetea_psd_ue.jpg

Dispute privind superioritatea Dreptului european asupra celui intern
Dispute privind superioritatea Dreptului european asupra celui intern
Sursa imaginii: 
Facebook/Comisia Europeană

Recunoaște PSD superioritatea Dreptului european asupra celui intern? Vicepreședintele formațiunii Gabriel Zetea evită să dea un răspuns direct, dar spune la RFI că ”ne interesează foarte mult un lucru: să înțelegem care sunt obiectivele clare pe care și le dorește și CE, pentru că scopul este eliminarea MCV”.

Gabriel Zetea: România evident că va respecta toate angajamentele în cadrul UE, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu CE, e evident acest lucru. Ne interesează foarte mult în schimb un lucru: să înțelegem care sunt obiectivele clare pe care și le dorește și CE, pentru a avea un scop, scopul este eliminarea MCV, România a rămas singura țară care are acest mecanism de verificare și control, nici Bulgaria nu-l mai are.

 

Reporter: Păi, ce vrea Comisia Europeană e destul de clar, avem rapoartele MCV.

Gabriel Zetea: Eu cred că în perioada următoare imediat vor fi întâlniri ale coaliției de la guvernare (...), eu cred că vor fi întâlniri la Bruxelles, va fi o foaie de parcurs acceptată de către cele două părți, de către UE și România, astfel încât să știm care sunt măsurile clare pe care le adoptăm în domeniul justiției și cu care să mergem înainte, pentru a scăpa de acest MCV. PSD în ultimii ani de zile nu prea a vorbit despre domeniul justiției. Am înțeles greșelile pe care le-am făcut în trecut, nu suntem dispuși să le repetăm, deja vorbim mult prea puțin și lăsăm mult mai mult specialiștii să se pronunțe pe acest domeniu extrem de sensibil.

 

Șefa Comisiei Juridice a Senatului, la RFI: Comunicatul CCR în disputa cu CJUE, o glumă proastă

 

De ce dreptul UE are prioritate în fața celui național?

 

Reporter: Asta înseamnă că veți desființa Secția Specială în forma cerută de CE, de GRECO, de Comisia de la Veneția, adică fără să o reînființați sub altă formă?

Gabriel Zetea: Eu cred că PSD va face exact ceea ce spun specialiștii din domeniul justiției și vom lua în considerare în primul rând ceea ce propune în primul rând CSM-ul.

 
Gabriel Zetea, despre supremația Dreptului european asupra celui românesc