Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Holzindustrie își strânge o parte din bagaje. Va pierde România cu adevărat ceva?

mihai_gotiu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Mihai Gotiu

În plină criză, o cunoscută companie austriacă din industria lemnului anunță că, din martie, își reduce cu 30 la sută activitatea prin închiderea unei fabrici din Siret și retrângerea activității unei fabrici din Rădăuți. HS Timber Productions, cunoscută însă în România mai bine sub numele de Holzindustrie Schweighofer, dă vina pe citez ”provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil și măsurile restrictive de pe piața lemnului”, o acuzație gravă din punct de vedere economic.

 

Corect, spune la RFI activistul de mediu și fostul parlamentar USR Mihai Goțiu, care s-a implicat în modificarea legislației din domeniul silvic. Legile care s-au schimbat, deranjând interesele Holzindustrie, sunt însă legi menite să asigure limitarea drastică a tăierilor ilegale de păduri și a practicilor monopoliste, explică acesta pe larg într-un interviu pentru RFI. Mihai Goțiu amintește astfel că, în 2020, au fost adoptate modificări anti-hoție la Codul Silvic, proiect pentru care a fost co-inițiator și tot în vara lui 2020, în timpul discuțiilor din Parlament și Guvern, pe tema modificării Codului Silvic, împreună cu societatea civilă, s-a reușit blocarea așa numitului ”amendament Schweighofer”,  prin care s-ar fi abrogat articolul anti-monopol. De asemenea, tot în ultimii doi ani s-a reușit operaționalizarea, în urma presiunii civice constante, a noului SUMAL 2.0 și s-a obținut o trecere, etapizată, la vânzarea lemnului din rampă (depozit), în locul vânzării pe picior (din pădure).

Fostul parlamentar USR amintește, de asemenea, că HS Timber Productions s-a trezit, în prima parte a anului trecut, cu cea mai mare parte a amenzii de peste 26,6 milioane de euro, dispusă de Consiliul Concurenței, pentru cartelizarea pieței lemnului din România, partea companiei depășind 10 milioane de euro,  că a pierdut, definitiv, un proces legat de amenda și confiscarea de material lemnos în valoare de aproape 800.000 de euro, pe care încerca să-l scoată din țară evitând taxele și impozitele și că procurorii anti-Mafia de la DIICOT și cei de la DNA au început să verifice activitățile companiei. ”Asta înseamnă ”mediu legislativ instabil” – adică un ”mediu” în care legile nu le mai ies așa cum vor ei, în ciuda sutelor de mii de euro pe care i-au ”investit” în lobby. Iar ”măsurile restrictive” sunt cele împotriva Mafiei Pădurilor, care au diminuat aportul de lemn tăiat ilegal de pe piață...”, a conchis activistul. Dar ce se poate spune despre locurile de muncă ce se vor pierde sau despre taxele și impozitele la stat? Pe larg, în interviul cu activistul de mediu Mihai Goțiu...

 

 
Activistul de mediu și fostul parlamentar USR Mihai Goțiu