Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apărarea Ucrainei e o chestiune de securitate națională pentru România (Interviu)

romania-nato.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter / NATO

Statele Unite și Rusia vor continua discuțiile săptămâna viitoare, după întâlnirea de vineri, de la Geneva, dintre șefii diplomației americană și rusă. Anthony Blinken a subliniat că există premise pentru o înțelegere reciprocă între Occident și Moscova, dar aceasta depinde de alegerea de a opri agresiunea împotriva Ucrainei.

Rusia are de ales între diplomație și conflict. Statele Unite sunt pregătite pentru ambele variante, a completat secretarul de stat american care a adăugat tranșant că este exclusă schimbarea politicii ușilor deschise asumată de NATO.

Între timp, președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT-ul săptămâna viitoare. Ministerul de Externe de la Moscova anunțase mai devreme că între garanţiile pe care Rusia le cere Occidentului  pentru securitatea sa, se află o retragere a forţelor  NATO din România şi Bulgaria. MAE român consideră inadmisibilă solicitarea.  

Analiza lui Iulian Fota, fost consilier prezidențial, director general al Institutului Diplomatic Român.

“Lucrurile sunt pe muchie dar în continuare eu dau o șansă diplomației. …Cartea principală se joacă pe zona diplomatică. Nu spun că nu vor mai fi presiuni militare din partea Rusiei, vedem bine că ei merg cu exercițiile, cu aplicațiile, cu intimidările înainte, nu spun că nu vor mai fi declarații contondente din partea unor oficiali ruși dar în continuare cred că jocul principal în acest moment s-a mutat pe teren diploomatic și trebuie să dăm o șansă acestui joc…Rușii au cerut  foarte multe lucruri, o parte nu le vor primi dar pe alte aspecte se negociază… Noi suntem deja cu un pas într-o nouă arhitectură europeană de securitate. Prin acest dialog bilateral ruso-american, care era de negândit acum câțiva ani, pentru că americanii nu ar fi acceptat așa ceva, americanii deja au conturat un nou statut Rusiei în Europa, acceptandu-i ca parteneri, și cred că acest dialog va continua multă vreme de acum înainte. …E bine că societatea românească e preocupată  însă războiul dacă vine, vine peste Ucraina. E-adevarat, dacă vine peste Ucraina este o veste proastă, pentru că se apropie și de noi. De asta miza apărării Ucrainei e atât de mare, e una națională. Apărarea Ucrainei e clar o chestiune de securitate națională “, analizează Iulian Fota.

 
Iulian Fota, fost consilier prezidențial, director general al Institutului Diplomatic Român