Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce îl mai sperie pe Marele Urs de la Răsărit?

000_9v726e_3.jpg

Sursa imaginii: 
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Rusia se va confrunta cu sancțiuni ”cum nu s-au mai pomenit” dacă va îndrăzni să atace Ucraina. Mesajul răspicat a venit de la președintele american Joseph Biden. Dar ce opțiuni au puterile occidentale împotriva Moscovei?

Încă din 2014, Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni financiare mai multor companii rusești din sectorul energetic, cel al finanțelor și cel al apărării dar și câtorva sute de persoane de naționalitate rusă. Rușii s-au adaptat și au căutat căi subterane de a scăpa de aceste sancțiuni. În 2020, așa numitul dosar FinCen Link scotea la iveală existența unor conturi rusești în paradisurile fiscale. Se vorbea de 800 de miliarde de dolari și de entități rusești în spatele cărora se aflau de fapt oamenii lui Putin. Așadar, sancțiunile vizând direct indivizi și entități rusești își au limitele lor. O altă variantă luată în calcul ar fi ca Rusiei să i se blocheze șți mai mult accesul la finanțarea prin vânzarea de obligațiuni...S-a vorbit de altfel de o interdicție a vânzării lor pe piața secundară...Deja, Rusia s-a văzut în situația de a se putea împorumuta tot mai greu de pe piețele internaționale dar aici a intervenit generos China. Un raport AidData de la finalul anului 2020 vorbea deja de împruturi de zeci de miliarde de dolari contractate de companiile rusești din sectorul energetic de la bănci din China. O altă sancțiune economică luată în calcul ar viza restricționarea exporturilor de tehnologie către Rusia. Se pare că administrația Biden ar fi avertizat deja producătorii americani de cipuri să fie pregătiți pentru noi restricții în privința exporturilor către Rusia. Dar, și aici se pot găsi soluții dacă alte state vor fi dispuse să facă afaceri cu Moscova în ciuda sancțiunilor internaționale. În fine, opțiunea finală ar fi deconectarea sistemului bancar rusesc de la sistemul internațional de mesagerie SWIFT folosit pentru tranzacțiile internaționale. SWIFT este folosit de peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări, fiind o societate cooperativă cu sediul în Belgia guvernată de un consiliu de administrație cu 25 de membri. Zilele trecute cotidianul german Handelsblatt scria că ”opțiunea nucleară” nu ar mai fi pe masă dar Casa Albă a replicat imediat că toate opțiunile sunt luate în calcul. Decuplarea Rusiei de Swift nu ar fi facilă : consiliul de administrație al sistemului se dorește neutru politic. Totuși, Statele Unite au forțat o decizie de acest fel în 2012 împotriva Iranului și ar putea să o facă din nou. Atunci însă decizia a fost mai ușoară dat fiind că economia iraniană nu era atât de puternic interconectată cu celelalte și impactul măsurii a fost dur doar pentru Teheran care a pierdut atunci jumătate din veniturile din exporturile de petrol și o treime din restul veniturilor obținute în urma activităților comerciale internaționale. Argumentul suprem împotriva decuplării Rusiei de la Swift este că mișcarea va perturba sistemul internațional de plăți și nu numai, explică la RFI Dragoș Cabat, analist financiar.

”Influența Rusiei în Europa și nu numai este foarte importantă și este complicat să spui că aplici sancțiuni, de orice natură ar fi ele, și că o să ai și susținere largă...Riscul există dar eu i-aș da șanse doar de 10, cel mult 20 la sută acestei opțiuni dure, ”opțiunea nucleară” pentru că sunt foarte multe interese politice și multe țări din Uniunea Europeană depind de gazul rusesc. Influența Moscovei este foarte importantă la unele din țările din blocul estic dar nu numai...Influența economică a gazelor și materiilor prime este importantă și pentru țări mari precum Germania și chiar Franța...(Măsura n.r.) ar perturba întregul sistem mondial de plăți, nu foarte puternic dar suficient de mult pentru că, încă o dată, și resursele de energie trebuie plătite cumva...Nu cred că cineva își dorește acum, cât este încă iarnă, să ne trezim în situația aceasta...”, explică la RFI Dragoș Cabat.

În fine, să mai spunem că, și de această dată, cum Moscova pare să fie mereu cu un pas înaintea celor care doresc să o penalizeze, Rusia s-a dotat cu propriul sistem intern iar în prezent o cincime din tranzacțiile efectuate de băncile rusești se fac prin Sistemul de Transfer de Mesaje Financiare (SPFS), platforma rusă care are peste 400 de bănci membre – inclusiv din fostele republici sovietice. Și, și de această dată, băncile rusești pot apela la sistemul chinez CIPS Chinese Cross Border Interbank Payment System.