Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vasile Dîncu: România și NATO nu vor intra într-un de război militar. Ne pregătim serios pentru o posibilă asistenţă pentru migranţi

vasile_dincu_ministrul_apararii.jpg

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu
Sursa imaginii: 
Facebook/ Vasile Dîncu

"România și NATO nu vor intra într-un de război de tip militar”, a declarat sâmbătă ministrul Apărării, Vasile Dîncu. El a spus la Digi24 că "în acest moment ne aflăm în timpul unui război hibrid” și că România „se pregătește serios” pentru un eventual val de migranți din cauza unui posibil război în Ucraina. Întrebat dacă ceea ce face președintele Vladimir Putin în Ucraina este o formă de „terorism de stat”, Vasile Dîncu a răspuns că „este o încercare de a reface fostul imperiu sovietic". 
  

"România trebuie să fie pregătită doar pentru consecinţele unui posibil conflict de la graniţa Ucrainei", a declarat  Vasile Dîncu, într-o emisiune difuzată sâmbătă la Digi 24.

El a spus că autorităţile nu se aşteaptă, în acest moment, la "un război cald". "Nu putem să spunem cu siguranţă dacă va fi război acolo, în Ucraina, pentru că ar fi foarte mari costurile pentru Rusia dacă ar face acest lucru. NATO a anunţat prin vocea lui Stoltenberg (secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice - n.r.) că nu poate fi vorba de o intervenţie militară, pentru că Ucraina nu este membru al Alianţei, deci nu poate fi vorba de un răspuns militar.Din perspectiva asta, noi, România, şi NATO nu vor intra în război de tip militar. Sigur că războiul economic, războiul de alte facturi, blocajul economic poate va exista dacă va fi un conflict, dar în acest moment la un război cald, ca să spunem aşa, nu ne aşteptăm", a spus ministrul Apărării.

Întrebat dacă România se aşteaptă, în perioada următoare, la un val de refugiaţi ucraineni, Vasile Dîncu a precizat că autorităţile se pregătesc pentru acest lucru:
"Dacă ne uităm la toate tipurile de conflict de tip militar, migraţii masive din calea războiului se pot produce şi ne aşteptăm şi noi la acest lucru, evident, chiar dacă la prima vedere unii au senzaţia că noi nu ne pregătim pentru posibile efecte secundare ale unui război. Noi ne pregătim pentru asta. Suntem pregătiţi, în acest moment, pentru o posibilă asistenţă pentru migranţi din această perioadă. Este o datorie umanitară".

ASCULTĂ AICI DECLARAȚIA: 

 
Vasile Dîncu, ministrul Apărării