Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie avertizează: Putin plănuiește o lovitură de stat în Ucraina pentru a-și instala propriul guvern. Rusia neagă acuzațiile

soldat_ucraina.jpg

Militarul ucrainean- regiunea Donețk, 28 aprilie 2021.
Sursa imaginii: 
AFP/Anatolii STEPANOV

Marea Britanie avertizează că Vladimir Putin pune la cale o lovitură de stat la Kiev, pentru a instala în Ucraina un președinte și un guvern pro-Moscova, potrivit BBC, CNN și The Guradian. Statele Unite au calificat acuzaţiile drept „profund îngrijorătoare”. În schimb, Moscova respinge acuzațiile, pe care le consideră „absurde”.

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a denunţat sâmbătă „amploarea activităţii ruse ce vizează subminarea Ucrainei”:  „Conform informaţiilor noastre, guvernul rus încearcă să instaleze un lider pro-rus la Kiev, în timp ce intenţionează să invadeze şi să ocupe Ucraina”. Au fost menţionaţi deputat ucrainean Evhen Muraiev, ca potențial candidat pentru o conducere pro-rusă, Serghei Arbuzov (viceprim-ministru în perioada 2012 - 2014, apoi prim-ministru interimar), Andrii Kluev (care a condus administraţia prezidenţială sub Viktor Ianukovici), Volodimir Sivkovici (fostul secretar adjunct al Consiliului naţional de securitate şi apărare al Ucrainei) şi Mikola Azarov (prim-ministrul Ucrainei în perioada 2010 - 2014).

Surse citate de CNN spun că SUA dețin aceleași informații furnizate de Londra. De altfel, Statele Unite au calificat acuzaţiile Marii Britanii, conform cărora Moscova încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina, drept „profund îngrijorătoare”, a declarat Casa Albă sâmbătă ca răspuns la o declaraţie a ministerului de externe de la Londra.

„Acest tip de complot este profund îngrijorător. Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-şi hotărî propriul viitor şi suntem alături de partenerii noştri aleşi democratic în Ucraina”, a declarat Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Statelor Unite, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Rusia a respins duminică acuzaţiile Londrei conform cărora încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina, calificându-le drept ”absurde”. "Solicităm Ministerul britanic de externe să înceteze să mai răspândească absurdităţi", a reacţionat ministerul rus de externe pe Twitter. Moscova mai susține că astfel de dezinformări reprezintă încă o dovadă că aliații NATO sunt cei care duc la escaladarea situației din Ucraina.