Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO şi UE se mobilizează la Bruxelles pentru Ucraina

edef0d49-937a-4123-98c6-b74ff9c072e7.jpg

CAE ian 2021
Pista sancțiunilor cu care europenii îi amenință pe ruși este una din măsurile discutate luni la Bruxelles.
Sursa imaginii: 
European Union

Mai mulți membrii NATO au confirmat luni 24 ianuarie contribuția lor pentru protecția flancului estic al Alianței și a Ucrainei, în timp ce UE se arată solidară politic și financiar cu Kiev. Bruxelles a anunțat dublarea fondurilor pentru Ucraina și un ajutor de urgență de peste un miliard de euro. 

Diplomația europeană s-a consultat luni 24 ianuarie cu cea americană în cadrul reuniunii miniștrilor de externe UE la Bruxelles; pozițiile lor sunt asemănătoare, dar nu întrutotul. 

Pentru europeni, decizia SUA și a Regatului Unit de a retrage personalul neesențial de la Kiev nu-și are sensul. 

In schimb, ambele părți, mai ales în cadrul NATO, sunt determinate să ajute Ucraina și să protejeze flancul estic al Alianței de un eventual atac rus. 

NATO a publicat o listă cu diferitele contribuții ale statelor membre: masurile menite să descurajeze Rusia includ acum o fregată daneză în Marea Baltică, nave trimise de Spania și patru avioane F-16 daneze ce vor întări supravegherea aeriană  în Lituania. 

Spania va trimite avioane de luptă în Bulgaria , iar Franța ar putea trimite trupe în România, sub comandament NATO. In fine, Olanda anunță posibilitatea de a trimite două avioane de luptă F-35 în Bulgaria în luna aprilie.  

Continuă însă discuțiile aliaților cu Germania care este de părere că această mobilizare nu va face decât să enerveze Rusia care s-ar putea răzbuna teribil. Ideea Germaniei a fost o vreme susținută de Olanda. 

Pe plan european, aceleași țări sunt mai degrabă animate de dorința unui dialog cu Moscova și reamintesc cele cinci principii în baza cărora UE a acceptat în 2014 să continue un acest dialog. 

Printre ele se află și respectarea integrității teritoriale a Ucrainei – țară pe care de acum UE o ajută cu și mai multe fonduri. 

Comisia Europeană a anunțat luni că mărește ajutorul pentru Kiev pe termen scurt și mediu, dintre care un ajutor de urgență de peste 1,2 miliarde de euro – o asistență macro financiară pe care statele membre UE vor trebui s-o aprobe rapid. 

Pachetul ajutorul bilateral primește anul acesta 120 milioane de euro în plus – este vorba despre împrumuturi. 

Dar UE este iritată de faptul că Vladimir Putin nu îi vorbește și că preferă fără ocolișuri un „dialog” doar cu americanii.

Pista sancțiunilor cu care europenii îi amenință pe ruși, dar nu oficial fiindcă acestea rămân secrete, este una din măsurile discutate luni la Bruxelles. 

In rest, detaliile lipsesc, planurile UE rămân foarte vagi și acest lucru este dorit astfel „din motive strategice”, ne spun diplomații UE. 

Nu este clar ce ar putea constitui un atac al Rusiei asupra Ucrainei (el poate fi definit în mai multe feluri), nu este clar care ar fi riposta UE și nici cum anume europenii ar fi atunci solidari cu Kiev. 

Toate aceste necunoscute adaugă un plus de tensiune la o situație deja foarte încordată iar planurile UE și NATO nu par să se suprapună mereu sau nu așa cum ne-am fi imaginat. 

 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan