Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A înscenat George Simion momentul în care a fost împroșcat cu cerneală?

iasi_incident_simion_cerneala_05_inquam_liviu_chirica.jpg

Liderul AUR, George Simion, în timpul unui manifestații la Iași, pe 24 ianuarie
Sursa imaginii: 
Inquam/Liviu Chirica

Liderii organizaţiilor civice din Iaşi susţin că George Simion caută să se victimizeze. Ei nu exclud ca incidentul cu tânărul care l-a stropit cu cerneală la Iași să fie o înscenare pusă la cale chiar de liderul AUR. La RFI, politologul Ion Bogdan Lefter explică faptul că asistăm la comportamentul tipic al unei formațiuni extremiste.

Preşedintele Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM), Dorin Dobrincu, a declarat pentru News.ro că unii reprezentanţi AUR au încercat să-i provoace pe reprezentanţii societăţii civile ieşene care au fost prezenţi în Piaţa Unirii, el acuzând că AUR a încercat să confişte ziua de 24 ianuarie.

”Şi noi am fost prezenţi în piaţă astăzi, dar am avut mesaje pro-dezvoltare şi pro-Europa. Cei de la AUR au venit la noi şi au încercat mereu să ne provoace. Am asistat la discursuri găunoase din partea lor, exact ca la Cenaclul Flacăra de pe timpuri. Au avut mesaje naţionaliste, ei încearcă să canalizeze nemulţumirile justificate care există în societate”, a afirmat Dorin Dobrincu.

Preşedintele MDM nu exclude ca incidentul cu cerneala aruncată înspre George Simion să fi fost o înscenare pusă la cale de cei de la AUR.

La rândul său, preşedintele asociaţiei ”Împreună pentru A8”, Ionel Apostol, a declarat pentru News.ro că este convins că a fost vorba de o regie şi că n-a fost o întâmplare faptul că liderului AUR i s-a aruncat cerneală peste faţă.

”Este o înscenare, eu aşa cred. Omul (George Simion – n.r.) şi-a dorit victimizarea. Se vede cum a venit acel tânăr din spate şi l-a stropit, iar Simion n-a schiţat niciun gest. E doar pentru naivi chestia că ar fi fost o acţiune neplanificată”, a declarat Ionel Apostol.

Liderul Împreună pentru A8 a mai afirmat că a asistat în Piaţa Unirii la ”un joc ieftin şi populist”.

”Iaşiul nu înseamnă AUR, de altfel ei au adus oameni la Iaşi de peste tot din ţară. Salvarea României nu se face cu fluturarea steagului. Am văzut în Piaţa Unirii o lipsă totală de cultură civică şi politică, dar şi un cult al personalităţii”, a precizat Ionel Apostol.

Copreşedintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi, în timpul manifestaţiei pe care partidul a organizat-o în centrul oraşului cu prilejul Zilei Unirii. În Piaţa Unirii s-au strâns atât susţinători, cât şi contestatari ai formaţiunii.

Lefter: Avem un comportament tipic de partid extremist

La RFI, politologul Ion Bogdan Lefter explică faptul că asistăm la încă o demonstrația a comportamentului tipic al unei formațiuni extremiste.

Aceste partide se folosesc de orice ocazie pentru a câștiga capital de imagine.

În cazul derapajelor repetate ale AUR, legea trebuie să se aplice cu strictețe, spune politologul. Ascultă:

 
Politologul Ion Bogdan Lefter, despre mitingul AUR de la Iași