Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Pîrvulescu: Klaus Iohannis transmite un avertisment către AUR

klau-iohannis-holocaust-inquam-george-calin-20220125113357_cl_9283.jpg

Președintele Klaus Iohannis la ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului de la Templul Coral din București
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Abuzurile și extremismele de orice fel nu pot fi tolerate și încălcarea legii trebuie ferm sancționată, spune președintele Klaus Iohannis. "Este inacceptabil că anumite persoane sau grupuri instrumentalizează cinic Holocaustul pentru interese politicianiste de moment" a declarat șeful statului la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Discursul președintelui este un avertisment crede politologul Cristian Pârvulescu. El precizează că în România, în ultimele săptămâni, problema extremismului și a discursului incitator la ură s-a pus altfel decât înainte și amintește de declarațiile sau comunicatele de presă ale AUR care pun în discuție Holocaustul.

Președintele Klaus Iohannis a denunțat instrumentalizarea politică a Holocaustului pe care a calificat-o pe un ton apăsat drept inacceptabilă. Pandemia de COVID-19 a amplificat virulența atacurilor antisemite și a creat un cadru propice răspândirii teoriilor conspirației și a dezinformărilor a declarat șeful statului la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului:

Politologul Cristian Pârvulescu este de părere că discursul președintelui este clar o poziționare împotriva extremismului și a discursului incitator la ură, dar este și un avertisment:

Holocaustul a făcut circa șase milioane de victime în toată lumea în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Raportul Comisiei Wiesel arată că, în România, regimul Antonescu este responsabil de moartea a 280.000 – 380.000 de evrei și 11.000 de romi. În 2020, Călin Georgescu, acum președinte de onoare al AUR, Alianța pentru Unirea Românilor, i-a calificat drept ”eroi ai neamului românesc” pe căpetenia legionară Corneliu Zelea Codreanu, autorul unor asasinate politice în perioada interbelică, și pe Ion Antonescu, autorul Holocaustului din România:

Profesorul Cristian Pîrvulescu spune că tradiția legionară în aceea ce privește o bună parte a AUR este o certitudine și explică de ce discursul liderilor Alianței pentru Unirea Românilor este unul segregaționist, de cele mai multe ori precursor al unui discurs incitator la ură:

Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, a lansat un avertisment în privința unui nou fenomen în România - normalizarea violenței:

Fenomenul despre care vorbește Silviu Vexler îl îngrijorează și pe politologul Cristian Pîrvulescu. El crede că am asistat la o adevărată bătălie culturală în ultimii 10 ani cel puțin, mai ales din 2012 de când Vladimir Putin a luat decizia, după realegerea sa pentru al treilea mandat prezidențial, să înceapă atacul împotriva societății civile din Rusia, dar și din alte țări: