Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kievul nu va accepta ”vreo concesie care să implice Ucraina” făcută Rusiei la negocieri

000_1o85tf_1.jpg

Sursa imaginii: 
Abir SULTAN / POOL / AFP

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat marţi, cu ocazia întâlnirii cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, că intenţionează să discute cu omologul său rus, Vladimir Putin, notând însă că Rusia pare să devină o "putere a dezechilibrului", deoarece vrea să destabilizeze spaţiul fost sovietic. De partea sa, ministrul de externe ucrainean avertizează că Ucraina nu va accepta concesii decise de marile puteri pentru depăşirea crizei cu Rusia.

"Nu putem decât să constatăm că Rusia este pe cale să devină o putere a dezechilibrului", a afirmat Emmanuel Macron, conform postului France 24, observând că "se multiplică" acţiunile în sensul destabilizării fostelor republici sovietice. "Dar nu trebuie să abandonăm dialogul cu Rusia", a continuat Emmanuel Macron, anunţând că vineri va discuta prin telefon cu preşedintele Vladimir Putin, despre criza din Ucraina şi despre securitatea Europei. "Îi voi cere clarificări despre intenţiile privind Ucraina", a subliniat Emmanuel Macron, cerând continuarea dialogului cu Rusia, în principal în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Până atunci, miercuri, la Paris, consilieri politici din Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina vor purta discuţii în Formatul Normandia pe tema soluţionării conflictului separatist din estul Ucrainei.

Ucraina se teme de trădare?

Ucraina nu va accepta concesii decise de marile puteri pentru depăşirea crizei cu Rusia, afirmă ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, referindu-se la negocierile dintre Statele Unite şi Administraţia Vladimir Putin pe tema arhitecturii de securitate din Europa. "Dacă cineva face vreo concesie care să implice Ucraina, în spatele Ucrainei, în primul rând că nu vom accepta. Noi nu vom fi în postura unei ţări care să răspundă la telefon, să asculte instrucţiunile din partea unei mari puteri şi să le urmeze. Noi am plătit mult, inclusiv cu vieţile a 15.000 de cetăţeni, pentru a ne asigura dreptul de a decide propriul viitor şi propriul destin", a afirmat Dmytro Kuleba, într-un interviu acordat postului CNN.

Ministrul de Externe de la Kiev este încrezător în angajamentele de securitate oferite de Statele Unite, în pofida declaraţiilor preşedintelui Joseph Biden despre o eventuală "incursiune minoră" a Rusiei. "În primul rând, preşedintele Biden are un angajament personal faţă de Ucraina. Cunoaşte această ţară şi nu vrea să fie distrusă de Rusia. În al doilea rând, am auzit o serie de oficiali americani, care mi-au spus mie personal sau au făcut declaraţii publice, că Statele Unite menţin în mod absolut angajamentul de a descuraja Rusia să recurgă la incursiuni, invazii sau alte interferenţe", a subliniat Dmytro Kuleba.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a declarat preocupat, săptămâna trecută, de afirmaţiile omologului său american, Joseph Biden, care a părut să facă o distincţie între un atac militar de amploare al Rusiei şi o "incursiune minoră". "Vreau să le reamintesc marilor puteri că nu există incursiuni minore şi nici naţiuni mici. La fel cum nu există victime reduse sau o durere mai mică pentru pierderea celor dragi. Spun acest lucru în calitatea de preşedinte al unei mari puteri", a afirmat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe Twitter. Joseph Biden şi-a atras critici după afirmaţii făcute într-o conferinţă de presă. "Rusia va fi trasă la răspundere dacă invadează. Şi depinde ce face. Una este o incursiune minoră, iar apoi ne certăm despre ce să facem şi ce să nu facem et cetera. Dar, dacă vor face ceea ce pot face cu forţele mobilizate la frontieră, va fi un dezastru pentru Rusia", a declarat Joseph Biden. Ulterior, Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a explicat că preşedintele SUA se referea de fapt la "opţiunile variate de agresiuni ale Rusiei care nu sunt atacuri militare, fiind vorba despre atacuri cibernetice şi tactici paramilitare". Preşedintele SUA a clarificat ulterior că "orice manevră a unităţilor militare ruse dincolo de frontierele Ucrainei va fi considerată invazie".