Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Active Watch : AUR „încalcă flagrant principiile vieții democratice, prin instigarea cetățenilor să contribuie la crearea unei liste negre a instituțiilor de media”

id188038_inquam_photos_liviu_chirica.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Liviu Chirica

AUR a lansat miercuri o provocare la adresa susținătorilor, printr-o postare pe Facebook : să completeze o listă cu ”cele mai toxice și false organe de presă”. Mesajele de răspuns au arătat ”cu degetul” mai multe publicații, posturi de radio și televiziune. În replică, organizația Active Watch a criticat derapajul formațiunii politice avertizând că aceasta „ încalcă flagrant principiile vieții democratice, prin instigarea cetățenilor să contribuie la crearea unei liste negre a instituțiilor de media pe care le etichetează ca fiind „toxice”.

UPDATE : Contactați telefonic de Hotnews, co-presedinții AUR Claudiu Târziu și George Simion au susținut că demersul este "un sondaj de opinie al cărui scop este de a vedea dacă susținătorii AUR percep într-adevăr realitatea așa cum o percepem și noi". "Știm cu toții că există organe de presă care nu și respectă deontologia profesională. În opinia noastră cei care scriu despre noi fără să ne întrebe și ne acuză de tot felul de lucruri fără să ne ia punctul de vedere, cei care ne numesc cu etichete false gen extremiști fără să aibă vreun un argument în acest sens, cei care ne pun în cârcă fapte care inexistente și declarații pe care le interpretează după cum îi taie capul, nu sunt ziariști onești și nu își fac datoria de a fi în serviciul public... ", a explicat Claudiu Târziu adăugând că postarea a avut drept scop ca "publicul să vadă și să sancționeze singur așa cum știe acele publicații care nu respectă deontologia profesională și care nu informează corect". "Nu considerați că faceți un demers periculos dvs ziariștii să etichetați un partid drept fascist, legionar, extremist, xenofob, antisemit un partid parlamentar? Eu vă întreb pe dvs dacă tot îmi puneți întrebări de genul asta. Păstrați măsura vă rog frumos”, a continuat acesta, iritat că a fost întrebat dacă AUR va picheta sedii de instituții media. La rândul său George Simion consideră că este o ripostă a colegilor de partid la adresa unei părți a presei iar postarea de pe Facebook este una îndreptățită. ”Riposta colegilor care au postat pe Facebook este meritată (...) Nu cred că demersul nostru este periculos atâta vreme cât o parte din presă fac același lucru, separă partidele între bune așa zis democratice și partide pe care ei le consideră, fără argumente, extremiste. Scopul este de a sancționa public derapajele structurilor similare care nu au decența de a suna și să ia o poziție din partea celor despre care scriu pentru că nu sunt articole de opinie, editoriale ci sunt articole de conținut, știri", a declarat George Simion care a ținut să precizeze că AUR nu își va retrage postarea.

 

Organizația neguvernamentală pentru apărarea drepturilor omului Active Watch avertizează că derapajul populist al AUR e similar strategiilor partidelor care au pus bazele dictaturilor din secolul trecut: ”Drept urmare, solicităm conducerii AUR să retragă postarea din data de 26 ianuarie 2022”. Organizația a transmis că se solidarizează cu instituțiile de presă care acum sunt ținta unui ”atac populist periculos” și invită și alte partide, organizații și cetățeni care încă mai cred în libertatea de conștiință, în libertatea de expresie și în dreptul la informare să respingă ferm „listele negre” și atacurile la adresa democrației. ”Considerăm că astfel de strategii de comunicare și de divizare în spațiul public nu au nicio legătură cu anul 2022, dar sunt similare cu strategiile adoptate de partide care au pus bazele unor regimuri dictatoriale și autoritare din secolul trecut. Considerăm că acest tip de comunicare excede limitele parlamentarismului și ale libertății de exprimare, prin impactul negativ asupra publicului larg, dar și asupra instituțiilor media vizate de această campanie de înfierare”, a comentat Active Watch într-un comunicat. Organizația le-a reamintit ”liderilor AUR că, fără aceste „organe de presă” care de-a lungul timpului au investigat disfuncționalitățile sistemice din statul român, spațiul civic și democratic ar fi fost mult mai restrâns”. ”Spre deosebire de cei mai mulți dintre cetățeni, politicienii și partidele politice au obligația să își cenzureze discursul și gesturile publice atunci când acestea pot avea consecințe ce nu pot fi controlate sau asumate. Ne solidarizăm cu aceste instituții de presă care acum sunt ținta unui atac populist periculos și invităm și alte partide, organizații și cetățeni care încă mai cred în libertatea de conștiință, în libertatea de expresie și în dreptul la informare să respingă ferm „listele negre” și atacurile la adresa democrației”, a conchis organizația pentru apărarea drepturilor omului.

O reacție politică a venit deja de miercuri : liderul URS PLUS Dacian Cioloș și-a arătat solidaritatea cu presa și respectul față de libertatea de expresie. „AUR confirmă astăzi, din nou, că este un partid cu porniri fasciste, cu un comportament inspirat din Mișcarea Legionară și construit pentru a oferi o perspectivă populistă în politica din România. Prin listele pe care le face cu „dușmanii” din presă, confirmă că este promotorul violenței și agresivității publice. AUR nu spune nimic despre facturi, despre corupție, despre furtul din banul public. AUR se ocupă să facă liste de oameni care le sunt dușmani și pe care îi vrea pedepsiți. Libertatea presei este o valoare de căpătâi în democrație și ea nu se limitează doar la presa care te laudă, din contră. Sunt solidar cu G4Media.ro și orice altă instituție de presă menționată deja drept „dușmănoasă” de acest partid extremist”, a scris Cioloș. ”Faptul că instituțiile statului tolerează accesele liderilor acestui partid din interes politic al unor politicieni aflați la putere le dă încredere acestor oameni că sunt protejați și că pot face sau spune orice. Consider PSD și PNL direct vinovate de comportamentul și dezvoltarea acestui partid fascist, iar prețul va fi plătit, ca de obicei, de societatea românească”, a scris Cioloș pe contul său de facebook.