Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


După ”lista neagră” a redacțiilor, Hotnews întreabă ”Ce va urma?”. Răspunsul lui Claudiu Târziu

image-2021-07-27-24943305-41-claudiu-tarziu-george-simion.jpg

Claudiu Târziu și George SimionClaudiu Târziu și George Simion
Claudiu Târziu și George Simion
Sursa imaginii: 
Facebook / Alianta pentru Unirea Romanilor - AUR / Hotnews

Hotnews i-a intervievat pe copreședinții AUR, Claudiu Târziu și George Simion, după ce, pe pagina de Facebook a formațiunii, simpatizanții au fost chemați să alcătuiască o listă a publicațiilor considerate toxice. „Haideți să vedem care sunt cele mai toxice și false "organe de presă". Începem noi: G4media... Completați voi!”, s-a postat pe pagina AUR.

Reporter Care este scopul acestui demers de a întocmi o listă toxică a presei pe pagina de Facebook ?

Claudiu Târziu: "Știm cu toții că există organe de presă care nu și respectă deontologia profesională. În opinia noastră cei care scriu despre noi fără să ne întrebe și ne acuză de tot felul de lucru fără să ne ia punctul de vedere, cei care ne numesc cu etichete false gen extremiști fără să aibă vreun un argument în acest sens, cei care ne pun în cârcă fapte care inexistente și declarații pe care le interpretează după cum îi taie capul, nu sunt ziariști onești și nu își fac datoria de a fi în serviciul public. Scopul este să vedem si noi dacă percepe într-adevăr realitatea așa cum o percepem si noi. Dacă majoritatea accesează pagina noastra și văd ce facem noi zi de zi sunt în acord cu noi sau nu și mai degraba în acord cu cei care ne bălăcăresc zi de zi fără să ne dea vreo șansă să explicăm. E un sondaj de opinie dacă vreți."

 

Reporter Ce urmează după acest demers? Va picheta AUR sediile redacțiilor de pe lista toxică?

Claudiu Târziu: "Nu considerați că faceți un demers periculos dvs ziariștii să etichetați un partid drept fascist, legionar, extremist, xenofob, antisemit un partid parlamentar? Eu vă întreb pe dvs dacă tot îmi puneți întrebări de genul asta. Păstrați măsura vă rog frumos. E o postare pe Facebook care se prezintă ca un sondaj : "Voi ce spuneți fraților există sau nu organe de presă toxice ? Noi credem că cel puțin unul există".

La rândul său George Simion consideră că este o ripostă a colegilor de partid la adresa unei părți a presei iar postarea de pe Facebook este una îndreptățită.

George Simion: "Opinia mea este că G4 Media a comis un grav derapaj media la adresa AUR, iar riposta colegilor care au postat pe Facebook este meritată (...) Nu cred că demersul nostru este periculos atâta vreme cât o parte din presă fac același lucru, separă partidele între bune așa zis democratice și partide pe care ei le consideră, fără argumente, extremiste. Scopul este de a sancționa public derapajele structurilor similare care nu au decența de a suna și să ia o poziție din partea celor despre care scriu pentru că nu sunt articole de opinie, editoriale ci sunt articole de conținut, știri".

La întrebarea dacă nu există un precedente periculos prin tendința de generalizare, Simion a replicat: "Nu am generalizat pentru că sunt foarte multe instituții de presă care sunt corecte chiar dacă au un conținut progresist și nu conservator asupra spațiului public".

În final, George Simion a ținut să precizeze că AUR nu își va retrage postarea.

George Simion: "Dacă pui în locul cuvântului "AUR" termenul "redacții de presă" vei avea același rezultat, aceiași părtinire și consecințe care nu pot fi controlate sau asumate. Și presa trebuie să fie responsabilă iar Active Watch trebuie să facă același apel pentru o parte a presei. Noi nu avem acțiune în acest moment, ci o reacțiune la ceea ce am pățit din partea unor organe de presă".

 

Sursa: Hotnews. Întregul articol AICI