Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul francez al Forțelor Armate: Trăim timpuri grele. Franța va sta alături de România

mapn_fra_rou_05_inquam_octav_ganea.jpg

Florence Parly, ministrul francez al Forțelor Armate, și Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/ Octav Ganea

Discuții România - Franța pe tema apărării și despre situaţia regională din Europa de Est. Ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly, efectuează o vizită în țara noastră. S-a întâlnit deja cu ministrul Apărării și va discuta și cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicolae Ciucă. 

Franța nu își va abandona niciodată aliații și prietenii promite la București Florence Parly, ministrul francez al Forțelor Armate. Ea s-a întâlnit cu ministrul apărării Vasile Dîncu și va discuta și cu președintele Iohannis și cu premierul Ciucă. Vizita ei în țara noastră vine la doar o săptămână după ce președintele Emmanuel Macron a anunțat că Franța e gata să trimită trupe în România în contextul tensiunilor provocate de Rusia la granița cu Ucraina.

Franța și industria sa sunt angajate să ajute forțele armate române în procesul de modernizare, în special în dosarul corvetelor”,  a mai spus Florence Parly, în contextul în care o firmă din Franța a câștigat licitația pentru construirea a patru corvete, însă nu s-a reușit deocamdată semnarea contractului.
Florence Parly a remarcat că situația actuală la nivel regional este îngrijorătoare, dar a apreciat că Franța va fi alături de aliații săi din zonă.

Și ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a spus, azi, după întâlnirea cu ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly, că este convins că va fi găsită „o soluție rapidă” pentru proiectul achiziției de corvete. ”Sunt convins că vom reuşi să depăşim un proiect pe care acum îl avem la final, şi mai avem doar câteva clauze. Sunt convins că vom găsi o soluţie rapidă pentru ca acest proiect al achiziţiei de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul între părţile contractante va fi şi aici important pentru a găsi o soluţie rapidă, având în vedere şi contextul urgenţei geostrategice, de înzestrare, cât şi a nevoii de a conntinua parteneriatul la un nivel cât mai înalt”, a spus ministrul. 
Despre situaţia din Ucraina, Dîncu s-a declarat preocupat. El a salutat recentele declarații ale președintelui Macron cu privire la o contribuție a Franței cu militari în regiunea Mării Negre. ”Provocările cu care se confruntă astăzi lumea democratică nu pot fi depăşite decât prin solidaritate, unitate şi coeziune între toate statele care împărtăşesc aceste valori. Este aşadar datoria noastră morală de a întări şi a menţine spiritul libertăţii care guvernează societăţile noastre”, a mai declarat Dîncu, arătând că Franţa a fost alături de România în multe din momentele cheie ale istoriei.