Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolae Ciucă, după ce AUR a făcut lista neagră a presei: Guvernul respinge cu fermitate orice încercare de intimidare a jurnaliștilor

premierul_nicolae_ciuca.jpg

Premierul Nicolae Ciucă
Sursa imaginii: 
Facebook/Guvernul României

Premierul Ciucă a transmis joi că Guvernul respinge cu fermitate orice încercare de intimidare a jurnaliștilor, după ce AUR a lansat miercuri, pe pagina oficială de Facebook, o listă neagră deschisă a presei din România. 

Premierul Nicolae Ciucă consideră de neacceptat ca în spațiul public să fie promovate așa-zise liste cu “redacții toxice” și condamnă categoric manifestarea diferențelor de opinii prin orice tip de violență, se arată în comunicatul Guvernului.

"Libertatea de exprimare și liberul acces la informație sunt garanții ale unei democrații consolidate și ale funcționării statului de drept. Prim-ministrul României susține drepturile fundamentale și protejarea jurnaliștilor, orice incitare la ură împotriva presei contribuind la generarea unei viziuni care ar îndepărta România de valorile democratice pe care și le-a asumat ca stat membru NATO și UE.", a comunicat joi Guvernul.


Sursa imaginii: 
Facebook/Guvernul României

Reacția premierului vine după ce AUR a lansat miercuri, pe pagina oficială de Facebook, o listă neagră deschisă a presei din România. Demersul este asumat fără rezerve de copreședinții Alianței, Claudiu Târziu și George Simion, sub pretextul unei răfuieli cu G4Media. Însă este mai mult decât atât. Postarea este un îndemn de a face colectiv o listă neagră a publicațiilor considerate toxice de propaganda AUR: „Haideți să vedem care sunt cele mai toxice și false "organe de presă". Începem noi: G4media... Completați voi!”.

Practica nu este una nouă. Liste negre ale presei au făcut de-a lungul timpului oamenii politici de la noi și din alte țări, exemple sunt de la Corneliu Vadim Tudor la Traian Băsescu, Liviu Dragnea și, mai nou, Florin Cîțu. În străinătate, Donald Trump este unul dintre exemplele recente.