Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Ciucă, întrevedere cu ministrul francez al apărării, Florence Parly. Securitatea pe flancul estic şi cooperarea franco-română în domeniul securităţii şi apărării, teme de discuții

ciuca.jpg

Premierul Ciucă a avut, joi, discuţii cu ministrul francez al Apărării, Florence Parly.
Sursa imaginii: 
Sursă foto: guv.ro/FB

Premierul Ciucă a avut, joi, discuţii cu ministrul francez al Apărării, Florence Parly, aflată în vizită în România, fiind examinate securitatea pe flancul estic şi cooperarea franco-română în domeniul securităţii şi apărării, dezvoltarea noilor abordări strategice ale UE şi NATO, respectiv evoluţiile din Mali şi regiunea Sahelului.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, joi, discuţii cu ministrul francez al Apărării, Florence Parly, aflată în vizită în România, fiind analizate securitatea pe flancul estic şi cooperarea franco-română în domeniul securităţii şi apărării, dezvoltarea noilor abordări strategice ale UE şi NATO, respectiv evoluţiile din Mali şi regiunea Sahelului.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prim-ministrul Ciucă a exprimat aprecieri pentru decizia preşedintelui Franţei de creştere a prezenţei militare franceze în România, arătând că această consolidare a contribuţiei franceze la postura de descurajare şi apărare a NATO pe flancul estic şi în regiunea Mării Negre conferă şi mai multă substanţă Parteneriatului Strategic bilateral România-Franţa.

"Premierul român a subliniat importanţa unităţii UE şi NATO în susţinerea principiilor care stau la baza actualei arhitecturi europene de securitate, fiind necesară descurajarea încălcării principiilor suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a statelor. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a condamnat, în context, presiunile Federaţiei Ruse şi ameninţările la adresa Ucrainei şi a subliniat importanţa sprijinirii consolidării rezilienţei şi a acordării unei atenţii speciale cooperării cu partenerii estici", se arată în comunicat.
La rândul său, ministrul francez al Apărării, a abordat problemele cooperării tehnico-militare şi a perspectivelor programului de corvete al României.

"Doamna Florence Parly a informat despre echipa tehnică franceză sosită pentru a evalua punerea în aplicare a opţiunii preşedintelui Franţei de întărire cu trupe a flancului estic, care ar putea avea loc imediat ce decizia NATO va fi luată în acest sens. De altfel, Franţa asigură, începând cu 1 ianuarie, conducerea VJTF (Very High Readiness Joint Task Force), a forţei de desfăşurare rapidă a NATO", se precizează în comunicat.

De asemenea, cu privire la situaţia din Mali, premierul Ciucă a reamintit că România este pregătită să participe în cadrul Task Force Takuba, forţa operativă multinaţională pentru combaterea terorismului în regiunea de frontieră dintre Mali, Niger şi Burkina Faso.

"Desfăşurarea personalului militar român urmează să fie coordonată cu Franţa şi alţi parteneri europeni participanţi la Task Force imediat ce autorizaţiile locale vor fi fost obţinute", se mai arată în comunicatul.