Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexandru Muraru la RFI: Acțiunea AUR împotriva presei, o tactică fascistă de manual

Alexandru Muraru Schengen guvernari catastrofale PSD.jpg

Alexandru Muraru pune și pe seama PSD amânările de până acum în dosarul Schengen
Alexandru Muraru, liderul PNL Iași
Sursa imaginii: 
Facebook/Alexandru Muraru

Demersul formațiunii extremiste AUR îndreptat împotriva presei este o tactică de natură fascistă. O spune la RFI deputatul PNL Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului pentru Combaterea Xenofobiei și Antisemitismului. El afirmă pe de altă parte că întâlnirea recentă a lui Emil Boc cu George Simion este un lucru regretabil, care ”nu trebuie să fie un exemplu pentru liderii politici”.

AUR și-a îndemnat simpatizanții pe pagina oficială de Facebook să facă o listă cu redacțiile ”toxice” din presă.

Pe listă se află instituții ca Digi24, G4Media și Pro TV, în timp ce unii adepți AUR au menționat și RFI.

Alexandru Muraru spune că de la un asemenea demers până la comiterea de violențe fizice mai e un singur pas: ”Este o tactică agresivă și violentă de manual, o tactică fascistă, care a fost utilizată de-a lungul timpului în regimurile care din nefericire s-au confruntat cu așa ceva, fie că vorbim de perioada interbelică sau de alte perioade întunecate. Agresiunea împotriva libertății presei face parte din modul de operare al fasciștilor și este similar strategiilor partidelor care au pus bazele dictaturilor din secolul trecut. Îndemnul la ură împotriva unor instituții media nefavorabile este parte a unei strategii de cenzură de tip dictatorial și nimic nu poate garanta că asaltul asupra unor instituții publice, de asemenea, cum am văzut la Timișoara, să se repete de această dată în redacțiile de știri. Mesajul meu este de a face apel la toți liderii politici români, la partidele democratice și la instituții, de a se solidariza cu jurnaliștii, indiferent de opțiunile noastre politice. Un mare dușman aici este conformismul, lipsa de atitudine, lipsa de implicare, acceptarea acestor acțiuni”.

 

Nicolae Ciucă, după ce AUR a făcut lista neagră a presei: Guvernul respinge cu fermitate orice încercare de intimidare a jurnaliștilor

 

Alexandru Muraru: AUR trebuie scos în afara legii. Derapajele trebuie pedepsite exemplar

 

Întrebat dacă episodul recent în care primarul PNL al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, s-a întâlnit cu liderul partidului extremist AUR, George Simion, este de bun augur, deputatul liberal a răspuns: ”Cu siguranță, nu, este regretabil, din punctul meu de vedere. Domnul Emil Boc este o personalitate, este un fost prim-ministru, un fost președinte al partidului din care eu fac parte, dar din păcate, ceea ce a făcut colegul meu nu trebuie să fie un exemplu pentru liderii politici, pentru primarii din România. Pot înțelege o anumită strategie pentru detensionarea unei situații, pentru a nu se ajunge la ceea ce s-a ajuns la Timișoara, dar nu cred că o astfel de acțiune aduce puncte electorale sau are vreun efect de prevenire sau combatere a extremismului”.

 
Alexandru Muraru, despre lista AUR cu presa toxică