Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Îngrijorări la Chișinău în contextul exercițiilor militare din regiunea transnistreană

20191027_142634.jpg

Sursa imaginii: 
Anticoruptie.md

În R.Moldova, Platforma DA a solicitat ca ambasadorul Federației Ruse să fie chemat la Ministerul de Externe pentru a prezenta explicații privind scopul și caracterul aplicațiilor militare desfășurate în regiunea separatistă, precum și obținerea unor garanții că forțele ruse, amplasate ilegal pe teritoriul Moldovei, nu pregătesc acțiuni militare împotriva Ucrainei. Să spunem că, joi, a avut loc prima ședință în procesul de negocieri în problema transnistreană între Chișinău și Tiraspol. Printre subiectele discutate, potrivit unui comunicat al Biroului politici de reintegrare, nu se regăsește și cel legat de exercițiile militare cu participarea grupului operativ al trupelor rusești, care au loc în regiunea transnistreană.

Platforma DA, formațiune extraparlamentară, propune intensificarea și înăsprirea controlului hotarului estic la punctele vamale comune, în conformitate cu rigorile legale ale R. Moldova și Ucrainei, precum și măsuri profilactice ce țin de un control mai riguros la Aeroportul Chișinău, pentru a preveni eventuale tentative de suplinire ale trupelor din regiunea transnistreană de către Federația Rusă.

 ”Este adevărat că, regimul  separatist de la Tiraspol nu-și cere permisiunea de la autoritățile de la Chișinău să organizeze aplicații militare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse ale Federației Ruse ceea ce face practic, ineficientă activitatea Comisiei Unificate de Control, dar, la fel de adevărat este și faptul că nu ne simțim mai protejați, ignorând fenomenul și neluând nicio atitudine în raport cu pericolul care ne poate schimba dramatic viața,” a declarat fostul deputat al Platformei DA, Chiril Moțpan, ex-președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate.

Platforma DA cere să fie organizate de urgență consultări permanente ale organelor de forță ale Republicii Moldova cu omologii săi din Ucraina și România ”în vederea schimbului de informații și prevenirii unor eventuale escaladări în zona transnistreană”. Totodată, Platforma DA trage un semnal de alarmă privind pericolul iminent ”care ne paște la adresa securității noastre naționale, legat de ultimele escaladări ale situației din Zona de Securitate provocate de regimul separatist de la Tiraspol”.

Precizăm că, premierul moldovean, Natalia Gavriliță, care a anunțat întrevederea de joi a vicepremierului pentru reintegrare, Oleg Serebrian, cu negociatorul din partea Tiraspolului, în contextul exercițiilor militare cu participarea grupului operativ al trupelor rusești, s-a arătat îngrijorată de situația din regiune.”Cunoaștem despre exercițiile militare care au loc în stânga Nistrului, mai ales că acestea sunt făcute publice. Subiectul va fi pe agenda întrevederii vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, cu negociatorul din partea regiunii transnistrene. Pledăm pentru repornirea grupurilor de lucru și rezolvarea problemelor tehnice care apar. Evident că suntem îngrijorați de situația în regiune. În același timp, chemăm din nou la maturitate, înțelegere și înțelepciune și pledăm pentru pace și stabilitate în regiunea noastră”, a declarat premierul.

Iar ministrul de Externe, Nicu Popescu, a reamintit că prezența grupului operativ al trupelor rusești în regiunea transnistreană contravine obligațiilor internaționale, dar și legislației naționale. ”Atât prezența acestor trupe, dar și aceste exerciții contravin legislației R.Moldova. Nu sunt niște acțiuni care ajută la calmarea situației regionale și evident că în acest sens sunt contraproductive”, a punctat Nicu Popescu.

Mitropolia Basarabiei urmărește cu îngrijorare situația de la granițele Ucrainei

După ce Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, a refuzat să dea curs apelului deputatului PAS, Oazu Nantoi, de a se ruga pentru pace în Ucraina, menționând că nu vrea să fie implicată în jocurile politice naționale și internaționale, Mitropolia Basarabiei, subordonată României, a anunțat că urmărește cu îngrijorare situația de la granițele Ucrainei, unde pacea este fragilă.”Tensiunea din imediata apropiere a Republicii Moldova amenință nu doar Ucraina, ci și întreaga Europă, ce doar de curând a rupt cortina de fier trasată după cel de-al II-lea Război Mondial.

”Ca și creștini ortodocși, căutând pacea, suntem datori să ne rugăm Domnului ca să o reverse asupra popoarelor și de aceea îndemn pe toți preoții Mitropoliei Basarabiei să înalțe rugăciuni pentru pace la Sfintele Liturghii de duminică și sărbători, incluzând ectenia ”La vreme de orice nevoie și primejdie omenească”, iar în alte momente prielnice binecuvântăm a fi rostite fragmentele din ”Rugăciunea împotriva războiului”,  se arată într-un mesaj al Mitropoliei Basarabiei. 

Prima ședință a reprezentanților politici în procesul de negocieri în problema transnistreană

În comunicatul Biroului politici de reintegrare se arată că, la prima ședință a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru soluționarea problemei transnistrene, participanții au salutat reluarea întrunirilor în acest format, ”exprimând disponibilitatea menținerii unui dialog constructiv în vederea impulsionării procesului de negocieri și determinării direcțiilor prioritare de activitate pentru perioada imediată”.

”Au fost discutate aspecte ce țin de relansarea activității grupurilor de lucru sectoriale pe toate domeniile (educație, drepturile omului, ocrotirea sănătății, pentru agricultură şi ocrotirea mediului, telecomunicații, dezvoltarea transportului auto etc.) întru a fi abordate la nivel tehnic și identificate soluții concrete la problemele existente. De asemenea, negociatorii-șefi au efectuat un schimb de opinii pe marginea convocării următoarei runde a formatului de negocieri „5+2”. Vicepremierul Oleg Serebrian a reiterat disponibilitatea participării părții moldovenești la această reuniune, cu abordarea celor mai actuale probleme, inclusiv trecerea în revistă a nivelului de implementare a angajamentelor convenite în pachetul „Berlin+”.

În contextul planificării proceselor a fost menționată necesitatea desfășurării unor consultări tematice cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE, care va efectua în timpul apropiat o vizită de lucru în Republica Moldova. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre îngrijorările Chișinăului legate de situația din regiune