Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pedepse mai mari pentru ”șicane în trafic” și condus agresiv. Titi Aur : Degeaba, dacă probele nu pot fi decât de pe camere omologate

id175744_inquam_photos_george_calin.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență prin care modifică o serie de prevederi din legislația rutieră. Printre altele, este vorba despre pedepse pentru șoferii agresivi și noi limite de viteză. „Comportamentul unor participanți la trafic a impus reevaluarea cadrului legal... Carnagiul de pe șoselele României trebuie oprit prin măsuri ferme, nu sunt suficiente campaniile de conștientizare”, a explicat ministrul Bode. La RFI, expertul în condus defensiv, Titi Aur, spune că e un pas înainte pentru descurajarea șoferilor ”teribiliști”. El avertizează însă că toate aceste măsuri trebuie completate de alți pași esențiali.

Actul normativ definește comportamentul agresiv în conducere pe drumurile publice și impune amenzi cuprinse între 580 de lei de 725 de lei, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Documentul înăsprește pedepsele pentru încălcarea regulilor pe autostradă. Astfel, circulația nejustificată pe banda de urgență se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.305 de lei și 2.900 lei. În plus, se reține permisul de conducere pentru 90 zile sau chiar 120 de zile dacă șoferul întoarce sau merge înapoi pe autostradă.

De asemenea, se majorează de la 30 de zile la 60 de zile pedeapsa pentru cei care fac depășiri ilegale și nu acordă prioritate, și de la 90 de zile la 120 de zile pedeapsa pentru șoferii cate nu respectă regulile impuse la trecerea peste calea ferată.

Ordonanța de urgență impune și un nou prag de viteză. Este vorba despre depășirea vitezei maxime admise cu peste 70 kilometri la oră care se pedepsește cu reținerea permisului de conducere pentru 120 de zile. Totodată apare o nouă contravenție pentru șoferii care circulă cu mașini cu luneta și farurile murdare. Ordonanța va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, dar dispozițiile privind contravențiile intră în vigoare la 30 de zile de la publicare.

La RFI, expertul în condus defensiv Titi Aur, spune că o reducere a numărului de accidente grave trebuie dublată și de alte măsuri. Pentru anumite infracțiuni în trafic ar fi fost de asemenea nevoie de măsuri mult mai drastice precum ridicarea permisului sau confiscarea mașinii. Aceasta pentru că accidentele sunt în general provocate de trei tipuri de șoferi. Care sunt aceștia aflați ascultând integral interviul cu Titi Aur...

 

 

 

 

 
Expertul în șofat defensiv, Titi Aur