Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Duminica sângeroasă: 50 de ani de la un masacru în Irlanda de Nord cu implicații până azi

duminica_sangeroasa.png

Duminica sângeroasă la Derry
Militarii britanici au ucis 13 demonstranți catolici neînarmați
Sursa imaginii: 
Captură video BBC

Pe 30 ianuarie 1972 13 persoane au fost împușcate mortal și alte cel puțin 15 au fost rănite, după ce membri ai Regimentului de Parașutiști ai Armatei Britanice au deschis focul asupra manifestanților pentru drepturile civile din Bogside - o parte predominant catolică a Londonderry, Irlanda de Nord. Ziua a devenit cunoscută drept Duminica Sângeroasă.

Aproximativ 15.000 de oameni s-au adunat în zona Creggan din Derry în dimineața zilei de 30 ianuarie 1972 pentru a lua parte la un marș pentru drepturile civile ale populației catolice minoritare din provincia britanică.

Cu cinci luni mai devreme, în august 1971 și pe un fundal de escaladare a violenței și a intensificării atentatelor cu bombă în Irlanda de Nord făcute de Armata Republicană Irlandeză, formațiune paramilitară care lupta pentru reunificarea provinciei cu Republica Irlanda, a fost introdusă o nouă lege care dădea autorităților puterea de a deține oamenii fără proces - internare.

Marșul a început la scurt timp după ora 15:00 și destinația preconizată era centrul orașului. Cu toate acestea, baricadele armatei au blocat manifestanții.

După ciocniri prelungite între grupuri de tineri și armată, soldații din Regimentul de Parașutiști au intervenit pentru a face arestări.

Chiar înainte de ora 16:00, au fost aruncate pietre, iar soldații au răspuns cu gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Doi bărbați au fost împușcați și răniți.

La ora 16:10, soldații au început să deschidă focul. Conform dovezilor armatei, 21 de soldați au tras cu armele de foc, cu un total de 108 gloanțe.

Ancheta Saville

Ancheta publică Widgery care a urmat a exonerat în mare măsură militarii britanici și a nesocotit cererile familiilor victimelor pentru deschiderea unei noi anchete publice.

Duminica sângeroasă la Derry
Ancheta Saville a a ajuns la concluzia că demonstranții din 30 ianuarie 1972 nu constituiau un pericol pentru armata britanică
Sursa imaginii: 
BBC captură video

Premierul britanic Tony Blair a anunțat în 1998 că va avea loc o nouă anchetă, condusă de judecătorul Lord Saville. Aceasta și-a început lucrările în 1998 și  a emis raportul său în 2010, devenind cea mai lungă anchetă din istoria juridică britanică și a costat aproximativ 200 de milioane de lire sterline.

Ancheta a constatat că niciuna dintre victime nu reprezenta o amenințare sau făcea ceva care să justifice împușcarea lor.

Se spunea că nu a fost dat niciun avertisment niciunui civil înainte ca soldații să deschidă focul și că niciunul dintre soldați nu a tras ca răspuns la atacurile cu bombe cu benzină sau ale aruncătorilor de pietre. Ancheta Saville a constatat că au fost „unele focuri trase de paramilitarii republicani”, dar, în general, armata a tras prima.

Premierul de la acea dată David Cameron a spus că crimele sunt „nejustificate și nejustificabile”.

Ancheta penală

Serviciul de Poliție al Irlandei de Nord (PSNI) a început o anchetă de omor după ce raportul Saville a fost publicat.

Duminica sângeroasă la Derry
Niciun militar britanic nu a fost trimis în judecată pentru uciderile sau rănirile din duminica sângeroasă
Sursa imaginii: 
Captură video BBC

A fost nevoie de câțiva ani pentru finalizare, iar detectivii și-au depus dosarele la procuratură către sfârșitul anului 2016.

După ce au analizat 125.000 de pagini de material, procurorii au declarat pe 14 martie 2017 că îl vor urmări penal pe soldatul “F” pentru uciderea lui James Wray și William McKinney, pentru acuzații pentru tentativa de omor a lui Patrick O'Donnell, Joseph Friel, Joe Mahon și Michael Quinn.

Pe 2 iulie 2021, s-a anunțat că soldatul “F” nu va fi judecat în urma unei decizii a Procuraturii Publice (PPS) pentru că probele împotriva sa ar fi inadmisibile în instanță, din cauza împrejurărilor în care au fost obținute.

Decizia de a nu continua cazul face acum obiectul unor proceduri de revizuire judiciară, în urma unei contestații în justiție introdusă de fratele uneia dintre victimele din Duminica Sângeroasă.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ