Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia: moțiune de cenzură împotriva guvernului

grecia_iarna.png

Ninsorile abundente au afectat grav traficul în Grecia, mai ales în Atena. Partidul de opoziție Syriza a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului pentru modul în care acesta a gestionat situația de criză, ianuarie 2022
Sursa imaginii: 
AFP - Aris Messins via rfi.fr

În Grecia, partidul de opoziție Syriza a depus recent o moțiune de cenzură împotriva guvernului conservator aflat la putere. Motivul: slaba gestionare a situației create după ce Grecia a fost lovită săptămâna trecută de un val de frig, marcat în special de ninsori abundente care au dus la paralizarea capitalei Atena, transmite rfi.fr.

Confruntat cu dificultățile cauzate de ninsoarea de la începutul săptămânii și cu valul de critici care a urmat care au urmat, premierul Kyriakos Mitsotakis și-a cerut public „scuze personale și sincere”, amintind de situația din august anul trecut, când Grecia se lupta cu o serie de incendii majore.

3.000 de șoferi blocați timp de mai multe zile

De data aceasta, pe lângă unele întreruperi de curent, cea mai izbitoare imagine a fost cea a unei autostrăzi din apropierea Atenei, unde aproape 3.000 de șoferi s-au trezit blocați timp de câteva zile din cauza zăpezii.

Drumul de centură Attiki Odos leagă capitala de aeroportul Venizelos, fiind supus în mod obișnuit unui trafic extrem de intens. Ca soluție, guvernul le-a oferit cetățenilor două zile libere în mijlocul săptămânii pentru a-i încuraja să rămână acasă.

În acest context descris de unii ca fiind „haotic”, principalul partid de opoziție, Syriza, a profitat de ocazie pentru a răsuci cuțitul în rană și a depune o moțiune de cenzură împotriva liderilor, înainte de încetarea ninsorilor. O manevră care nu are însă nicio șansă să răstoarne un guvern ce deține sprijinul majorității din Parlament.

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de rfi.fr