Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stagiul militar voluntar, reintrodus în România? „Suntem pregătiți pentru un răspuns defensiv”

militar.jpg

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a dezvăluit că este în discuții un proiect pentru stagiu militar voluntar
Sursa imaginii: 
Facebook/Armata României

Ministerul Apărării nu are în vedere reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Precizarea tranșantă vine de la ministrul Apărării Naționale. Într-un interviu la Prima TV, Vasile Dîncu a spus că este totuși avut în vedere un stagiul militar voluntar. Cei care se vor înscrie ar urma să fie plătiți cu aproximativ 2.700 de lei pentru perioada în care fac stagiul, iar ulterior să beneficienze de o soldă lunară de aproximativ 1.500 de lei. Precizările vin în contextul tensiunilor generate în estul Europei de Rusia care a masat trupe și armament la granițele Ucrainei.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat, într-un interviu la Prima TV, că în acest moment autoritățile nu au în vedere introducerea stagiului militar obligatoriu. El a dezvăluit că este în discuții un proiect pentru stagiu voluntar.

„În acest moment nu avem în niciun fel opțiune pentru stagiul militar obligatoriu”, a afirmat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a precizat însă că se discută un proiect pentru stagiul militar voluntar. Cei care se vor înscrie ar urma să fie remunerați cu 2.700 de lei pentru perioada în care fac stagiul, iar ulterior o soldă lunară de aproximativ 1.500 de lei pentru perioada când nu sunt convocați.

Generalul Grumaz: Doar din punct de vedere naval suntem la nivelul secolului trecut

La RFI, generalul locotenent în rezervă, Alexandru Grumaz, absolvent al Universității de Apărare a SUA, explică faptul că Armata României s-a modernizat foarte mult în ultimii ani. „Doar din punct de vedere naval suntem tot la nivelul secolului trecut, cu nave vechi”, spune generalul.

„Și la nivel de pregătire am adoptat standardele NATO. Am făcut exerciții comune atât cu partenerii polonezi și bulgari, dar și cu cei americani și cu aliații occidentali. Trebuie amintit că, pentru prima dată, SUA și Franța au transmis că sunt gata să trimită soldați în România”, mai amintește Alexandru Grumaz.

El mai afirmă că în acest moment „suntem pregătiți pentru un răspunz militar defensiv”, el subliniind că în cazul ipotetic al unui atac străin „România s-ar baza tot pe intervenția militară a NATO”.

„Nu trebuie să uităm că avem tehnică și militari americani pe teritoriu. Practic, garanții clare de securitate”, afirmă Grumaz.

În altă ordine de idei, „un război în Ucraina ar crea un val de refugiați pentru că avem o graniță de 600 de kilometri lungime cu ei. Cred că CSAT ar trebui să se întâlnească mai des, poate o dată pe săptămână, așa cum se întâmplă în Polonia”, e de părere generalul.

În ceea ce privește militarii voluntari, „trebuie să ne întrebăm dacă 400 de locuri pe an sunt o soluție. Problema a fost întotdeauna de bani pentru că acești voluntari trebuie să primească o soldă. Acești militari ar trebui să vină în situații de criză în completarea unităților militare actuale”.

Ascultă:

 
Generalul locotenent în rezervă Alexandru Grumaz, despre Armata României