Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Eșec al conducerii” – concluzia parțială a raportului despre petrecerile de la reședința prim ministrului britanic în timpul carantinelor

boris_johnson.png

Boris Johnson
Boris Johnson a acceptat în întregime concluziile raportului lui Sue Gray cu privire la petrecerile de la 10, Downing Street
Sursa imaginii: 
Captură video BBC

Raportul publicat despre petrecerile care au avut loc la reședința prim ministrului britanic Boris Johnson în timpul carantinelor Covid califică drept aceasta drept “eșec al conducerii”. Dar raportul a fost doar parțial dezvăluit din cauza unei investigații a poliției asupra acestor evenimente.

Raportul se referă la 12 evenimente care au avut loc în perioada 15 mai 2020 – 16 aprilie 2021 la reședința prim ministrului de la 10, Downing Street și de la alte două sedii guvernamentale.

Dintre aceste 12 evenimente Poliția Metropolitană a Londrei investighează posibila încălcare a legii la opt dintre acestea.

Autoarea raportului, Sue Gray, înalt funcționar public, informează apoi că în legătură cu aceste opt evenimente poliția i-a cerut să nu dezvăluie detalii pentru a nu prejudicia ancheta penală, iar în legătură cu celelalte patru care nu sunt anchetate de poliție a decis să le trateze la fel pentru a nu dezechilibra imaginea de ansamblu.

Raportul, care are doar 12 pagini, expune apoi contextul în care au avut loc evenimentele analizate, cu începutul primei carantine pe 26 martie 2020, cu înlăturarea restricțiilor pe 4 iulie 2020, apoi din nou din noiembrie până în decembrie 2020 și din nou pe parcursul anului 2021 până când pe 17 mai 2021 a fost înlăturată restricția întâlnirii înăuntru a persoanelor din două sau mai multe gospodării.

Printre elementele detectate figurează:

  • Cel puțin în anumite dintre aceste întâlniri nu au fost respectate standardele așteptate de la lucrători din inima guvernului britanic, dar și în comparație cu standardele cerute populației în ansamblu;
  • Unele dintre aceste adunări nu are fi trebuit să aibă loc, altele nu ar fi trebuit să se desfășoare în modul în care au avut loc;
  • Consum excesiv de alcool;
  • Unii funcționari au vrut să-și exprime rezervele cu privire la acele adunări, dar nu s-au simțit în măsură să o facă;
  • Numărul personalului de pe lângă oficiul prim ministrului a sporit constant în ultimii ani, astfel încât responsabilitățile au devenit neclare

Ca o concluzie, raportul spune: “O serie a acestor adunări ar fi trebuit să nu fie permise să aibă loc sau să se dezvolte în modul în care au făcut-o. Acolo sunt învățăminte semnificative de desprins din aceste evenimente, care trebuie abordate imediat în întreaga administrație.  Acest lucru nu trebuie să aștepte finalizarea investigațiilor poliției.”

Prim ministrul Boris Johnson, care a fost prezent la unele dintre aceste evenimente, și-a însușit în totalitate concluziile acestui raport limitat.

Îmi pare rău pentru lucrurile pe care pur și simplu nu le-am înțeles bine și, de asemenea, îmi pare rău pentru modul în care a fost tratată această chestiune”, a spus premierul Johnson în fața deputaților, promițând o schimbare a modului în care este condus oficiul său din Downing Street.

Liderul Partidului Laburist de opoziție, Sir Keir Starmer, a spus că britanicii consideră că premierul Johnson ar trebui “să facă lucrul decent și să demisioneze”, dar el este “un om fără rușine”.

Deocamdată, deputații Partidului Conservator, singurii care-l pot răsturna din funcție pe liderul lor, premierul Johnson, nu sunt încă convinși de necesitatea unei asemenea măsuri drastice. Totul va depinde de rezultatele anchetei poliției și după aceea de raportul complet pe care-l va prezenta Sue Gray.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ