Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lily Ebert, supraviețuitoare a Holocaustului: Audiență record pe TikTok, cu ajutorul strănepotului

holocaust_lily_ebert.png

Lily Ebert, în vârstă de 98 de ani, și strănepotul ei Dov Forman, au lansat împreună un canal de TikTok care are acum nu mai puțin de 1,6 milioane de abonați.
Sursa imaginii: 
© TikTok/ @LilyEbert via France24

Lily Ebert, născută în Ungaria în urmă cu aproape un secol, supraviețuitoare a infernului de la Auschwitz, are 1,6 milioane de abonați pe TikTok, unde răspunde la întrebări cu ajutorul strănepotului său, scrie France24.

Lily Ebert s-a născut în Bonyhád, Ungaria, în 1923. În martie 1944, naziștii au invadat țara, iar câteva luni mai târziu, pe când avea 20 de ani, a fost transportată împreună cu familia în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, unde un milion de oameni își vor fi găsit sfârșitul. Inclusiv mama, frații și una dintre surorile lui Lily Ebert, după cum relatează aceasta într-un videoclip:

„Am ajuns la Auschwitz cu mama, cu cele trei surori și cu fratele meu mai mic. Acolo am fost împărțiți în grupuri de cinci și așezați în fața unui bărbat. Dintr-o singură mișcare, i-a trimis pe oameni fie la dreapta, fie la stânga. Eu și cele două surori ale mele am fost trimise în dreapta. Mama, împreună cu fratele meu mai mic și cu sora mea cea mică, au fost trimiși la stânga. Oamenii trimiși la stânga au fost duși direct la crematoriu”.

„Am petrecut patru luni la Auschwitz. Patru luni într-un lagăr al morții. Oamenii spun că patru luni nu e așa de mult. Dar eu le spun că și patru luni tot e prea mult”, spune aceasta într-un alt videoclip.

„Este foarte important ca lumea să știe prin ce am trecut”

Lily Ebert și-a spus povestea de nenumărate ori, în Parlamentul Marii Britanii și la mai multe școli din Londra, unde locuiește în prezent alături de familie. Dar odată cu pandemia, nu și-a mai putut împărtăși povestea în public. Aici a intervenit strănepotul ei, Dov Forman, care a venit cu ideea de a lansa un canal TikTok special destinat acestui scop.

„Este foarte important ca lumea să știe prin ce am trecut, deoarece mai suntem puțini rămași în viață. Ce se va întâmpla când vom fi plecat cu toții, dacă în zilele noastre există oameni care neagă faptul că Holocaustul s-ar fi petrecut? Trebuie să fim foarte puternici și să spunem din nou și din nou: s-a întâmplat”, spune supraviețuitoarea.

„Nu mai eram oameni”

În iunie 2021, videoclipul în care supraviețuitoarea își arată tatuajul, împreună cu numărul care i-a fost atribuit, a însumat peste 20 de milioane de vizualizări.

„Numărul meu este A-10572. Asta eram, nu ne strigau pe nume. Nu mai eram oameni. Eram niște simple numere și tratați ca atare”, explică ea.

Lily și Dov formează o echipă de neoprit, au scris chiar și o carte, pentru a se asigura că astfel mărtuia nonagenarei se răspândește pe toate căile posibile.

Peste 6 milioane de evrei – bărbați, femei și copii – au fost uciși de naziști între 1941 și 1945. Comuniștii și persoanele homosexuale au fost la rândul lor minorități vizate de cel de-al Treilea Reich.

În 2020, un sondaj întocmit în Franța arăta că 16% dintre francezi nu auziseră niciodată de genocidul evreiesc, iar în Statele Unite, un sondaj din același an a constatat că 63% dintre americani nu știau că 6 milioane de evrei au fost uciși și că 49% dintre respondenți au fost martori la acte de dezinfromare privind Holocaustul în mediul online.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France 24