Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Ghinea la RFI: Obsesia PSD pentru renegocierea PNRR, o manipulare ieftină

Cristian Ghinea Ciolacu debara ploconeste Bruxelles

Cristian Ghinea critică declarațiile premierului Ciolacu privind PNRR și deplasarea la Bruxelles
Cristian Ghinea critică declarațiile premierului Ciolacu privind PNRR și deplasarea la Bruxelles
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trebuie renegociat, insistă PSD. Social-democrații sunt nemulțumiți că PNRR prevede un plafon de 9,4% din PIB pentru cheltuieli cu pensiile, ceea ce ar fi insuficient, în opinia lor. În realitate, România nu a cheltuit niciodată mai mult de opt procente din Produsul Intern Brut la acest capitol, precizează la RFI Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cristian Ghinea atrage atenția că în caz de renegociere a PNRR la capitolul pensii, Guvernul s-ar putea trezi cu criterii mult mai severe de acordare a banilor: ”Pur și simplu, PSD a făcut o obsesie din acest 9,4%, ceea ce este o manipulare de la un cap la altul, pentru că România nu a avut niciodată, nici măcar 9%, dacă punem și pensiile speciale, ca să fie foarte clar. România cheltuie 8% din PIB pe pensii, maxim. Pe vremea lui Dragnea era 7,2%. Pe vremea lui Ponta era 6,9%. Deci România nu a cheltuit niciodată mai mult de 8% din PIB pe pensii. La astea se adaugă pensiile speciale, care sunt undeva la 0,9% din PIB, ceea ce dacă faceți calculul, că vorbim de câteva mii de oameni, este enorm pentru pensii speciale și asta este durerea lor. Deci faptul că PSD face o obsesie din 9,4%, când noi nu am cheltuit niciodată nici măcar 9% este o manipulare ieftină politicianistă, ca să arunce vina pe cineva pentru că de fapt nu au bani la buget, ei n-au de unde să dea niște bani pe care nu-i au, nu au bani la buget ca să crească pensiile atât cât au promis, pentru că au promis într-un mod nesimțit și deșănțat în anii anteriori”.

El spune că ”acest plafon de 9,4% a fost o victorie politică a Guvernului din care am făcut parte, pentru că ceea ce dorea Comisia Europeană era mult mai jos, era strict legat de creșterea economică, adică să nu putem mări pensiile decât în funcție de cât avem creștere economică, fără să mai avem un plafon. Deci noi am negociat un plafon superior anilor anteriori și creșterii economice, unde ai loc și să mărești pensiile. Dacă PSD redeschide acest capitol, nu exclud posibilitatea să se întoarcă cu coada între picioare și cu niște criterii mai dure, care pot fi, de pildă, o altă variantă care a fost discutată cu Comisia, să raportăm la anii anteriori, nu la un procent din PIB (...). Nu are decât domnul Budăi să argumenteze tehnic nevoia de a-l schimba (plafonul-n.r.), pentru că nu va avea argumente și atunci Comisia poate să respingă pur și simplu, dacă va avea o cerere oficială”.

 
Cristian Ghinea, despre modificarea plafonului pentru pensii din PNRR, dorită de PSD