Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce trebuie sancționat AUR „înainte să devină și mai puternic”?

7723189-mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg

Liderul AUR, George Simion
Sursa imaginii: 
Facebook/Alexandru Dobre

„Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Consiliul Naţional al Audiovizualului ar trebui să ia atitudine mult mai des împotriva derapajelor liderilor AUR”. Poziția este exprimată la RFI de cercetătoarea în științe sociale Adina Marincea. Ea critică dur acțiunile partidului extremist și taxează poziția recentă a lui Călin Georgescu.

Călin Georgescu a fost propus în funcția de președinte de onoare al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). El este, totodată, numele cel mai des vehiculat pentru poziția de premier din partea AUR, în cazul ipotetic în care acest partid de extremă drapta ar ajunge la Putere.

Georgescu a declarat, luni seară, la Antena 3, că liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu au făcut „și fapte bune”. Tot referitor la Codreanu și Antonescu, Georgescu a spus că ”față de martiri nu poate să aibă păreri”.

Este vorba despre personaje care, în urmă cu 8-9 decenii, s-au făcut vinovate de moartea a sute de mii de persoane, cel mai important masacru fiind cel al evreilor și romilor: până la 380 mii evrei și 11 mii de romi au fost exterminați în perioada 1940 – 1944.

Negarea Holocaustului este incriminată prin Ordonanța de Urgență 31/2002, ratificată de Parlamentul României prin Legea 107/2006 și modificată prin Legea 217/2015. În 2021, a fost consemnat primul caz de acest tip: Vasile Zărnescu, fost ofițer SRI, a fost condamnat la un an și o lună de închisoare cu suspendare sub acuzația de negare a Holocaustului. Zărnescu a publicat în 2016 o carte despre Holocaust.

Marincea: CNA și CNCD trebuie să ia atitudine

La RFI, cercetătoarea Adina Marincea atrage atenția că astfel de afirmații, precum cele ale liderilor AUR, trebuie pedepsite conform legii de instuțiile abilitate, care până acum au dat dovadă de o lipsă de reacție greu de explicat.

„O soluție ar fi întărirea instituțiilor care protejează minoritățile și grupurile vulnerabile, cum sunt Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). În momentul de față, nu sunt repercusiuni reale și semnificative pentru derapajele celor care promovează ura, care neagă Holocaustul, fac apologia legionarilor sau exprimă opinii rasiste sau xenofobe”, afirmă Adina Marincea.

Cercetătoarea mai spune că afirmațiile lui Călin Georgescu sunt foarte grave pentru că tind să relativizeze fapte istorice extrem de grave. Atunci când o persoană transmite astfel de mesaje, ea semnalează în societate că e ceva acceptabil, spre exemplu, să aprobi violențele comise de legionari.

Adina Marincea mai spune că „AUR reprezintă un pericol pentru că atacă drepturile și libertățile fundamentale (dreptul la avort și dreptul reproductiv), minoritățile etnice (romi și maghiari), minoritățile religioase și minoritățile sexuale. De asemenea sunt vizați și imigranții și refugiații. În plus, AUR erodează mecanismele de control ale procesului decizional democratic. Acest tip de partid ajunge să propună un mod de guvernare autoritar, în care se sare peste procedurile democratice„. Cercetătoarea subliniază că derapajele AUR trebuie sancționate înainte ca acest partid, care crește în sondaje, să devină și mai puternic.

Ascultă:

 
Cercetătoarea în științe sociale Adina Marincea, despre derapajele AUR