Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viitorul Europei: preocupări românești, preocupări europene. Ce ne deosebește?

eurobarometru.png

Sursa imaginii: 
Comisia Europeană europa.eu

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, comandat de Parlamentul European și Comisia Europeană, schimbările climatice reprezintă principala preocupare a cetățenilor europeni. Astfel, cei mai mulți dintre europeni consideră că mediul ar trebui să fie un subiect prioritar pentru Conferința privind Viitorul Europei. Dar ce cred românii? Există subiecte cu care suntem în linie cu media europeană dar și altele în legătură cu care viziunile sunt diferite.

După cum relatează rețeaua europeană Euractiv, cercetarea sociologică a fost realizată în septembrie și octombrie anul trecut și, într-adevăr, relevă că 44% dintre cetățenii europeni consideră că principalul subiect care ar trebui discutat la Conferința pentru Viitorul Europei ar trebui să-l reprezinte schimbările climatice și mediul. În același timp,  40% consideră primordial angajamentul pentru pentru sănătate, economia, justiția sau locurile de muncă .

O majoritate covârșitoare, 87%,se declară de acord cu ideea că acțiunea climatică i-ar ajuta pe oameni să-și îmbunătățească viața și sănătatea. Acest procent se ridică la 91% în rândul tinerilor de 15-24 de ani.

O privire pe secțiunea din sondaj consacrată României permite câteva comparații interesante.

Mai întâi de toate, că mediul nu reprezintă principala temă pe care românii ar dori să o pună pe agenda europeană, ci creșterea economică și gestionarea problemelor de sănătate, cu 28% respectiv 26%. Urmează șomajul (25%), chestiunile legate de migrație și inechitățile sociale (ambele cu 21%) și de-abia apoi schimbările climatice, cu doar 18%.

Când vine vorba despre punctele tari ale Uniunii Europene, românii pun pe primul plan nivelul de trai al cetățenilor. O viziune un pic diferită față de media europeană, care pune pe primul loc respectul pentru democrație și statul de drept. 

Este adevărat, românii împărtășesc aproximativ aceeași viziune în ce privește următoarele puncte tari ale Uniunii: puterea economică și comercială respectiv solidaritatea între membri.

Un spațiu de stabilitate

În general, românii împărtășesc la fel cu restul europenilor ideea că Uniunea Europeană este un spațiu de stabilitate într-o lume cu probleme – 67% în dreptul românilor față de 68% media europeană. 

La fel și în ceea ce privește faptul că Uniunea Europeană oferă o perspectivă de viitor pentru tineri. Aici, românii sunt chiar mai optimiști decât europenii în general, cu 69% răspunsuri pozitive față de 67% media europeană.

În schimb, românii nu sunt atât de convinși ca și restul europenilor de faptul că globalizarea reprezintă o oportunitate pentru creșterea economică – doar 48% sunt în acord cu ideea, față de 63% media europeană. Pe cale de consecință, sunt convinși în mai mare măsură că globalizarea reprezintă un pericol pentru identitatea țării: 52% față de 44% pe cuprinsul Uniunii Europene.

Să spunem în final că aceste cercetări sociologice sunt parte a dezbaterii publice la nivel european sub egida Conferinței pentru Viitorul Europei. În urma recomandărilor formulate de cetățeni,  Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană au promis să ia măsuri de reformare a modului de funcționare a Uniunii, în limitele competențelor lor actuale. Concluziile Conferinței sunt prevăzute pentru această primăvară, sub președinția franceză a Consiliului Uniunii.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 2 februarie 2022