Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Csoma Botond: Criticile intelectualilor maghiari la adresa UDMR sunt superficiale

csoma_botond_petitie_intelectuali_maghiari_udmr.jpg

Csoma Botond respinge acuzațiile intelectualilor maghiari față de UDMR
Csoma Botond respinge acuzațiile intelectualilor maghiari față de UDMR
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Petiția lansată de mai mulți intelectuali maghiari care critică UDMR pentru că a devenit portavocea FIDESZ în România aduce acuzații fără argumente solide, spune la RFI liderul deputaților Uniunii, Csoma Botond.

Mai mulți intelectuali maghiari acuză UDMR că a devenit reprezentantul FIDESZ în România și că a eliminat democrația pluralistă.

Csoma Botond respinge acuzația: ”Este o acuzație fără fond, după părerea mea, că am devenit noi reprezentantul FIDESZ-ului. Faptul că UDMR are o relație bună cu FIDESZ, care de altfel, este partidul de guvernământ în Ungaria, UDMR-ul întotdeauna a avut relații bune cu partidele care guvernau în Ungaria, cred că este o chestiune normală, atât politic, cât și din alt punct de vedere. Cred că acești intelectuali, cred că acest demers este motivat cumva ideologic. Ei au anumite critici de natură ideologică față de partidul de guvernământ din Ungaria și și-au exprimat anumite nemulțumiri de ordin ideologic, prin această petiție online”.

 

Reporter: Sunteți acuzați că introduceți în politica românească, prin UDMR, ideile fățiș negative ale Budapestei față de Bruxelles.

Csoma Botond: Dar ce anume, concret? Ce a introdus UDMR în România negativ față de UE sau altceva?

 

Reporter: Vi se reproșează între altele că pluralitatea a dispărut din comunitatea maghiară din Ardeal.

Csoma Botond: Cine a suprimat această pluralitate? Eu nu înțeleg, prin ce a dispărut această pluralitate? Mi se pare un text puțin superficial. Sunt lansate anumite acuzații, fără a aduce dovezi și argumente solide.

 

Reporter: Altă chestiune e legată de finanțările dinspre Ungaria, care sunt total netransparente, spun autorii petiției.

Csoma Botond: Asta spun ei, dar n-au adus dovezi nici în acest sens. Toate finanțările care au venit din Ungaria sunt absolut transparente.

 
Csoma Botond, despre petiția intelectualilor maghiari critici la adresa UDMR