Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistan: Prima femeie în fruntea unei instituții de stat sub regimul taliban

spital_afganistan.png

Maternitatea Médecins sans frontières din Kabul, Afganistan, 12 mai 2020
Sursa imaginii: 
STR / AFP via rfi.fr

Guvernul taliban a numit-o recent pe doctoriţa Malalai Faizi în postul de directoare a maternităţii din capitala afgană Kabul, ea devenind astfel prima femeie în fruntea unei instituţii publice sub regimul talibanilor, transmite agenția EFE citată de Agerpres.

Faizi "a fost numită datorită meritelor ei (...) în calitate de directoare a spitalului", a confirmat marţi pentru EFE purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din guvernul taliban, Javid Hazheer.

Numirea este inedită în cadrul politicilor fundamentaliştilor talibani faţă de femei de la revenirea lor la putere, în 15 august 2021, dat fiind că până acum talibanii le-au exclus pe femei din guvern, le-au restrâns libertatea de circulaţie, dreptul la educaţie şi le-au blocat accesul la multe dintre locurile de muncă disponibile, comentează sursa citată.

Faizi a absolvit în 1996 Universitatea din Kabul, cu puţin înaintea sosirii fundamentaliştilor la putere, în acelaşi an, iar ulterior a lucrat în spitalul pentru copii Indira Gandhi din Kabul şi în diverse organisme naţionale.

"Vestea este extrem de îmbucurătoare. Doctoriţa Malalai este prima femeie şefă a unei instituţii anunţată de guvernul taliban", a scris pe Twitter activista şi fosta primăriţă a oraşului Maidan Shahr (centru), Zarifa Ghafari.