Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis: Trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive

iohannis_avioane_ok.jpg

Președintele Klaus Iohannis la baza militară Câmpia Turzii
Sursa imaginii: 
captura video presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu prilejul vizitei de miercuri la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, că sunt evidente „tendinţele de revenire la politica de forţă şi de contestare a actualei ordini internaţionale liberale, precum şi a arhitecturii europene de securitate, construite după Războiul Rece”, iar în astfel de condiţii, „trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu în spaţiul cibernetic”. Șeful statului a anunțațt achiziția de avioane F35 de ultimă generație.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că riscurile şi ameninţările la adresa securităţii regionale, europene şi euro-atlantice s-au amplificat, punctând că este nevoie ca România să fie foarte bine pregătită "pentru a contracara acţiunile agresive".

"Parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile şi ameninţările la adresa securităţii regionale, europene şi euro-atlantice, inclusiv a securităţii României, s-au amplificat. Sunt evidente tendinţele de revenire la politica de forţă şi de contestare a actualei ordini internaţionale liberale, precum şi a arhitecturii europene de securitate construite după Războiul Rece. În aceste condiţii, trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu în spaţiul cibernetic. România acţionează ferm şi consecvent pentru consolidarea solidarităţii şi a unităţii NATO, iar relaţia trans-atlantică reprezintă un element principal de susţinere a coeziunii aliate", a spus şeful statului, după ce a vizitat Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii.

El a arătat că baza militară de la Câmpia Turzii este una deosebit de importantă pentru Armata României.

"Mă bucur să constat că avem rezultate concrete ale procesului de modernizare a forţelor aeriene, dar şi a forţelor terestre, două componente de bază ale Armatei noastre", a afirmat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a precizat că România a luat primele măsuri pentru modernizarea forţelor armate de la începutul anului 2015, când a fost semnat Acordul politic privind alocarea a 2% din PIB pentru Apărare pentru o perioadă de cel puţin 10 ani transmite Agerpres.

"De atunci, în concordanţă cu deciziile asumate de România, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, am făcut eforturi continue pentru a avea echipamente cât mai performante şi pentru a optimiza pregătirea structurilor militare prin exerciţii, exerciţii tot mai complexe, inclusiv în format aliat. Actualul context din vecinătatea noastră directă dovedeşte odată în plus că aceste măsuri erau necesare", a spus Iohannis.  

Iohannis anunță achiziția de avioane F 35 de ultimă generație

Președintele Klaus Iohannis a declarat că procesul de modernizare a forțelor aeriene nu se va opri, urmând să fie achiziționate avioane de ultimă generație, F 35. El le-a transmis militarilor că Armata României este o instituție fundamentală a statului, întotdeauna dedicată apărării independenței, integrității și suveranității naționale, scrie Mediafax.

Valorile morale pe care se bazează forța combativă a acesteia: onoare, patrie și datorie constituie fundamentul misiunii fiecărui militar. Forțelor aeriene le revine un rol major în consolidarea capacității de apărare a țării noastre, fiind capabile să execute misiuni complexe de apărare a spațiului aerian al României, precum și să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanță”, a spus Iohannis.

Președintele a afirmate că noile aeronave F 16 permit eficiență ridicată în misiuni, dar vor fi achiziționate și avioane de tip F 35.

Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F 16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a forțelor aeriene nu se va opri, însă, aici. Avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație F 35”, a spus președintele Klaus Iohannis.