Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ședința solemnă a Parlamentului la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană

parlament-sosoaca-id188787_inquam_photos_george_calin.jpg

Şedinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, in Bucuresti, 2 februarie 2022
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

România sărbătoreşte, în 2022, 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Cu acest prilej, Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, ieri, într-o şedinţă solemnă, la eveniment fiind prezent şi ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian. Parlamentarii au evocat beneficiile aderării la blocul comunitar, mai ales în contextul geopolitic extrem de complicat, șansa pe care o are România prin PNRR, sau restanțele autorităților în materie de justiție de unde și menținerea MCV. AUR s-a declarat drept un partid pro-european, iar Diana Șoșoacă a susținut că firmele străine ne-au luat bogățiile.

Prin aderarea la Uniunea Europeană, România şi-a câştigat locul în "inima" Europei, a afirmat, ieri, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.Prezent la şedinţa solemnă a Parlamentului de la Bucureşti, dedicată celebrării a 15 ani de la aderarea României la UE, oficialul francez a evocat în discursul său personalităţi precum Ionesco, Cioran, Brâncuşi sau Alexandru Ioan Cuza.

În contextul tensiunilor cu Rusia, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a amintit de anunţul preşedintelui Macron privind disponibilitatea Franţei de a contribui la noi măsuri de reasigurare în beneficiul României.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a subliniat, că intrarea României în Uniunea Europeană este "benefică" şi "necesară", chiar dacă există şi alte opinii. viitorul României este strâns legat de viitorul construcţiei europene, a mai spus Florin Cîțu:

Potrivit președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă o şansă "extraordinară" pentru România.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, că anii trecuţi de la aderarea României la Uniunea Europeană au echivalat cu transformări semnificative în beneficiul cetăţenilor români. Șeful Guvernului a reamintit că anul acesta a debutat cu o serie de evoluţii îngrijorătoare în Vecinătatea Uniunii Europene.

 


Vicepreşedintele USR Dan Barna a evidenţiat că, în momentul aderării la UE, PIB-ul României era 120 de miliarde de euro, iar 15 ani mai târziu a ajuns la 240 de miliarde de euro. El a pledat pentru o dezvoltare rapidă a ţării, în folosul cetăţenilor, nu în "ritm de melc" și a amintit și de restanțele autorităților:


Senatorul AUR, Sorin Lavric, a stârnit hohote de râs descriind viziunea Alianței pentru Unirea Românilor în privinţa Uniunii Europene:

În fine, senatoarea Diana Șoșoacă, învelită într-un tricolor și cu constituția în mână, a susținut că firmele străine au luat bogățiile țării.  În opinia sa, românii sunt "discriminaţi" în Uniunea Europeană: