Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Irlanda de Nord rămâne fără guvern după demisia șefului executivului, Paul Givan, un efect al Protocolului dintre UK și UE

givan_oneill.jpg

Paul Givan și Michelle O'Neill
Demisia lui Paul Givan a antrenat automat și pe cea a adjunctei sale Michelle O'Neill
Sursa imaginii: 
BBC captură video

Șeful executivului Irlandei de Nord, Paul Givan, a demisionat invocând imposibilitatea de a continua guvernarea în condițiile Protocolului post Brexit UK – UE, care prevede controale vamale portuare la mărfurile venite din Marea Britanie. Cu această ocazie întreg executivul de coaliție a fost dizolvat.

„Instituțiile noastre sunt testate din nou, iar echilibrul delicat creat de acordurile de la Belfast și St Andrews a fost afectat de acordul încheiat de guvernul Regatului Unit și de Uniunea Europeană care a creat Protocolul Irlandei de Nord.”, a declarat Givan, membru al Partidului Democrat Unionist (DUP), care dorește rămânerea Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit.

Adjuncta sa Michelle O’Neill, din Sinn Féin, partid care dorește reunificarea provinciei cu Republica Irlanda, care și-a pierdut și ea în mod automat funcția, a spus că demisia lui Givan va avea un efect politic catastrofal și acuzat DUP de politicianism.

Potrivit acordurilor din 1998 care au pus capăt la 30 de ani de violențe sectare în provincie, Irlanda de Nord trebuie guvernată prin consensul forțelor unioniste pro-britanice și al celor separatiste pro-Republica Irlanda.

Guvernul britanic a cerut DUP desemnarea unui nou șef al executivului, iar Mairead McGuinness, comisarul UE pentru stabilitate financiară, care este din Irlanda, a condamnat oprirea miercuri a controalelor portuare Brexit în Irlanda de Nord, ca o încălcare a dreptului internațional.

Reacția urmează deciziei ministrului DUP al agriculturii de oprire a inspecțiilor alimentare într-o aparentă încălcare a Protocolului din Irlanda de Nord între guvernul Regatului Unit și UE.

Protocolul Irlandei de Nord prevede unele controale vamale la mărfurile provenite din Marea Britanie, pentru că provincia face parte din piața unică europeană, ca preț al menținerii deschise a frontierei dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda post Brexit, singura pe uscat dintre Regatul Unit și UE. Unioniștii critică acest protocol pe care-l acuză că desprinde de fapt Irlanda de Nord de Regatul Unit.

Negocierile dintre guvernul britanic și UE privind aplicarea acestui protocol sunt blocate și impactul este acum prăbușirea executivului de la Belfast unde blocajul s-a transmis la cuplul DUP – Sinn Fein.

În mod practic, Irlanda de Nord nu a rămas numai fără guvern, urmând a fi guvernată direct de la Londra, dar a rămas și fără buget și pe termen scurt nu este clar ce se va întâmpla cu restricțiile Covid, pe care nu mai are cine să le ridice.

Sinn Fein a acuzat DUP de politicianism având în vedere că pe 5 mai vor avea loc alegeri pentru Adunarea Provincială, primele după cinci ani, în care principalul partid unionist speră să-și întărească poziția. Până atunci trebuie însă rezolvată problema Protocolului între Londra și Bruxelles, fără de care se poate declanșa o criză care riscă să depășească cu mult mica provincie britanică cu o populație de 1,8 milioane locuitori.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ