Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pro-rusism și anti-vaccinism – există o legătură? Plus: Vladimir Putin și intrarea în istorie

disinfo.jpg

Sursa imaginii: 
euvsdisinfo.eu

Va fi război? Nimeni nu poate ști, dar un război al dezinformării a fost declanșat de multă vreme. Dar cum va acționa Rusia mai departe? Și ce ascund campaniile de dezinformare? Am căutat răspunsurile la aceste întrebări joi seara, în emisiunea ”Decriptaj”.

Alina Bârgăoanu, decanul Facultății de științe ale comunicării din cadrul SNSPA vorbește despre ”pacientul zero” al dezinformării , sursele primare de unde informațiile false pleacă spre cei care le rostogolesc. Iar paralela cu pandemia nu este chiar întâmplătoare:

Potrivit informațiilor mele, acest tip de propagandă începe să se cupleze cu propaganda anti-vaccinală. Au fost lansate mai multe narative în ultima vreme. De exemplu: de ce ar trebui să ne intereseze pe noi Ucraina? Sau că Ucraina ne este un stat ostil.

Un alt narativ este cel referitor la faptul că România va fi abandonată de aliați, în cazul unor probleme majore în regiune, că vom fi carne de tun sau că va fi o nouă Ialta.

O altă narațiune este aceea că cerințele Rusiei sunt legitime, că NATO s-a extins prea mult iar rezultatul va fi un conflict major. Ar trebui să ne intereseze foarte mult de unde vin aceste narațiuni, care este sursa primară, pacientul zero.

Din observațiile mele, sursele zero coincid cu cele care au lansat dezinformarea în legătură cu pandemia și împotriva vaccinării. Și aici, situația este foarte complicată, pentru că este vorba despre vectori care deja s-au instalat în spațiul public, au rețele foarte dense, în fața cărora sunt credibili”, spune Alina Bârgăoanu, decan al Facultății de științe ale comunicării din cadrul SNSPA.

În aceeași dezbatere, George Scutaru, director al New Strategy Center și fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, a vorbit despre posibilele planuri pe termen lung ale lui Vladimir Putin:

Putin nu are o preocupare electorală în acest moment și nici în următorii ani. Singura lui preocupare este cum va rămâne în istoria Rusiei. Pe el nu-l interesează că Occidentul îl consideră un criminal, așa cum l-a caracterizat Joe Biden, sau un dictator. Din păcate, a intra în cărțile de istorie a Rusiei înseamnă a contribui la extinderea teritorială a Rusiei, nu neapărat reformele pe care le poți face.

Putin a pierdut prilejul de a se afirma ca un despot luminat, care modernizează Rusia și o aduce în rând cu țările democratice. Putin combină imaginile sovietice cu cele ale Imperiului Țarist. Când el vorbește despre vechea Rusie, trebuie să avem în vedere că acea Rusie însemna și Finlanda, jumătate din Polonia,...se afla la gurile Dunării.

Această desfășurare de forțe este foarte costisitoare pentru Rusia, care, să nu uităm, are un PIB cam cât al Italiei. Problema este: cum va fi folosită această acumulare? Dacă este doar pentru a obține dividende diplomatice, acestea trebuie să fie comensurabile pentru publicul rus.

Și e greu să explici într-un limbaj simplu pentru publicul rus de ce ai făcut atâta tevatură. Mai ales că, dacă privim sursele rusești, vom vedea că ei au generat o isterie, au dus țara în pragul războiului. Se vorbește despre fasciștii ucraineni, despre amenințarea NATO. Putin a creat deja o stare de psihoză la nivel național pentru a-și justifica acțiunile”, spune George Scutaru.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 4 februarie 2022