Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 70 de ani pe tron

regina_elisabeta.jpg

Regina Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a și-a reafirmat devotamentul în serviciul față de supușii săi
Sursa imaginii: 
Familia Regală britanică

Cu ocazia împlinirii a șapte decenii pe tronul Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a a mulțumit supușilor săi, promițându-le că își va dedica restul vieții în serviciul lor. Ea a pus că dorește ca soția Prințului Moștenitor Charles, Camilla, să devină regină consoartă când fiul actualei suverane se va urca pe tron.

În ajunul jubileului ei de platină, Regina Elisabeta a II-a a transmis următorul mesaj:

Mâine, 6 februarie, se împlinesc 70 de ani de la aderarea mea în 1952. Este o zi de care, chiar și după 70 de ani, îmi amintesc încă atât de mult pentru moartea tatălui meu, regele George al VI-lea, cât și pentru începutul domniei mele.

În timp ce sărbătorim această aniversare, îmi face plăcere să vă reînnoiesc angajamentul pe care l-am dat în 1947 că viața mea va fi mereu dedicată serviciului dumneavoastră.

În timp ce privesc cu un sentiment de speranță și optimism spre anul jubileului meu de platină, îmi amintesc de cât de mult putem fi recunoscători. În ultimele șapte decenii s-au înregistrat progrese extraordinare din punct de vedere social, tehnologic și cultural, care ne-au avantajat pe toți; și sunt încrezătoare că viitorul ne va oferi oportunități similare nouă și mai ales tinerelor generații din Regatul Unit și din întreaga Commonwealth.

Sunt norocoasă că am avut sprijinul ferm și iubitor al familiei mele. Am fost binecuvântată că în Prințul Philip am avut un partener dornic să îndeplinească rolul de consort și să facă cu abnegație sacrificiile necesare. Este un rol în care am văzut-o pe propria mea mamă în timpul domniei tatălui meu.

Această aniversare îmi oferă, de asemenea, un timp pentru a reflecta asupra bunăvoinței pe care mi-au arătat-o ​​oamenii de toate naționalitățile, credințele și vârstele din această țară și din întreaga lume în acești ani. Aș dori să vă mulțumesc tuturor pentru sprijinul acordat. Rămân veșnic recunoscătoare și plecată de loialitatea și afecțiunea pe care mi le oferiți în continuare. Iar când, în plinătatea timpului, fiul meu Charles va deveni Rege, știu că îi veți oferi lui și soției sale Camilla același sprijin pe care mi l-ați oferit mie; și este dorința mea sinceră ca, atunci când va veni acel moment, Camilla să fie cunoscută drept Regina Consoartă, în timp ce își continuă propriul serviciu loial.

Și așa că aștept cu nerăbdare să continui să vă slujesc din toată inima, sper că acest Jubileu va reuni familii și prieteni, vecini și comunități – după niște momente dificile pentru mulți dintre noi – pentru a ne bucura de sărbători și pentru a reflecta despre evoluțiile pozitive din viața noastră de zi cu zi care au coincis atât de fericit cu domnia mea.

Slujitoarea voastră

Elizabeth R.”

Cei 70 de ani petrecuți pe tron de către Regina Elisabeta, care pe 21 aprilie împlinește 96 de ani, o fac cel mai longeviv suveran englez și britanic. În topul monarhilor longevivi cu date precise de domnie ea se află pe locul al patrulea, având șansa de a-i depăși anul acesta pe Johann al II-lea al Liechtenstein-ului (1858 – 1929), 70 de ani și 91 de zile și Bhumibol al Thailandei (1946 – 2016). Liderul clasamentului este Ludovic al XIV-lea al Franței (1643 – 1715), 72 de ani și 110 zile, dar cum mama Reginei Elisabeta a trăit până la 101 ani, nu este exclus ca actuala suverană britanică să devină cel mai longeviv monarh din istorie.

În timpul domniei sale, Regina a avut 14 prim miniștri, de la Winston Churchill la Boris Johnson (10 Conservatori și patru Laburiști).

Potrivit sondajelor de opinie 31% dintre britanici afirmă că au întâlnit-o și 1,5 milioane au participat la recepțiile oferite de Regină cu prilejul diferitelor jubilee de-al lungul timpului (argint 1977, aur 2002, diamant 2012, platină 2022).

În sfârșit, de-a lungul domniei sale la Muzeul Madame Tussaud al figurilor de ceară au apărut 23 de versiuni ale actualei suverane.