Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Autoritățile române cer detalii legate de reținerea în Danemarca a unui cuplu de români acuzat că și-ar fi abuzat copilul nou-născut

id187005_inquam_photos_george_calin.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Autoritățile române se implică în cazul celor doi români, soţ şi soţie, reţinuţi în Danemarca, la câteva zile după ce şi-au dus copilul de o lună la spital unde a fost internat. Părinţii sunt în centre de detenţie diferită şi nu au dreptul să vadă copilul care este supravegheat de o persoană desemnată de municipalitate. 

Ministerul de Externe a fost sesizat de acest caz, iar Ambasada României a făcut numeroase demersuri pentru a afla detalii despre suspiciunile autorităţilor daneze. Până în acest moment, oficialii români nu au reuşit să afle detalii, nici locul unde este internat copilul. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse anunță că va solicita aducerea în țară a copilului, în coordonare însă cu Ministerul de Externe. 

Copilul celor doi soţi a fost internat, la data de 29 ianuarie, într-o unitate medicală, fără ca familiei să îi fie furnizate informaţii cu privire la starea de sănătate a acestuia.

Presa olandeză scrie că bebeluşul de cinci săptămâni, născut în a doua zi de Crăciun, a fost internat la Spitalul Universitar Odense, unde medicii au fost de părere că viaţa i-a fost pusă în pericol, deoarece avea mai multe răni.

Cuplul, 25 şi 27 de ani, a negat că şi-ar fi expus copilul la violenţă şi a cerut ajutor. Ambasada României la Copenhaga a fost notificată, la data de 2 februarie 2022, a transmis, sâmbătă, Ministerul de Externe, la solicitatea News.ro. ”În acest context, reprezentanţii ambasadei au întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile daneze, în vederea obţinerii unor informaţii oficiale cu privire la situaţia juridică a celor doi cetăţeni români reţinuţi şi starea de sănătate a minorului, precum şi detalii suplimentare cu privire la acest caz...”, se arată în comunicatul Ambasadei.

Documentul precizează că, ”la recomandarea medicilor, autorităţile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanţele care au dus la internarea minorului în spital iar părinţii minorului au fost reţinuţi pentru o perioadă iniţială de 4 săptămâni, fără dreptul de a vedea minorul, fiindu-le desemnaţi avocaţi din oficiu”.

Ambasada României la Copenhaga a întreprins demersuri oficiale pe lângă poliţia daneză și pe lângă autorități pentru a avea acces atât la copil, cât și la părinți. ”Ambasada României la Copenhaga va continua dialogul cu autorităţile daneze(...), acordând asistenţă consulară conform competenţelor”, a mai transmis MAE. Alexandru Grădinar, ambasadorul României la Copenhaga, a declarat sâmbătă pentru Digi24 că medicii suspectează că micul pacient ar suferi de „sindromul bebelușului scuturat”.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a anunțat ieri, de partea sa, că va cere repatrierea copilului, când starea de sănătate va permite transportul.  „Cererea se va baza pe principiul de drept potrivit căruia menținerea în familia extinsă a unui copil este o opțiune mai bună decât plasarea într-o instituție sau familie străină. Având în vedere circumstanțele în care s-a produs acest caz vom începe discuțiile cu autoritățile daneze și ne exprimăm speranța că acestea vor da rezultate cât mai rapide având în vedere interesul copilului”, a scris, pe Facebook, Gabriela Firea.

În fine, și preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a anunţat că, azi, îl va invita pe ambasadorul Danemarcei acreditat la Bucureşti la o discuţie în comisie referitoare la „cazul extrem de grav” al familiei Rotundu, care se află în detenţie, fără „vreo verificare prealabilă”, sub acuzaţia de tratamente abuzive împotriva bebeluşului.

Părinţii Sorana şi Ionuţ au exclusiv cetăţenia română şi au drept de rezidenţă în Danemarca, iar copilul (...) prin naştere dobândeşte cetăţenia română, chiar dacă nu are deocamdată certificat de naştere românesc. Din ce am discutat cu cei de la MAE, Secţia Consulară a Ambasadei României la Copenhaga va procesa rapid, în această situaţie excepţională, documentele pentru acordarea actelor de identitate româneşti şi pentru bebeluşul Mathias”, a comentat Corlățean. Acesta a acuzat voalat autoritățile daneze că ”nu informează, potrivit regulilor de drept internaţional, statul de cetăţenie”.

Noi am aflat de la membrii familiei şi din presă şi nu mi se pare firesc ca notificările diplomatice să absenteze şi să nu fie informat statul român”, a declarat, pentru Agerpres, Corlăţean. Senatorul PSD a explicat că este interesat de „o cooperare rapidă, corectă, transparentă, pentru că este foarte multă lipsă de transparenţă deja din partea autorităţilor daneze”.