Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Va reuși Varșovia să repare relația cu Bruxelles?

duda_presedinte_polonia.png

Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Sursa imaginii: 
Președinția Poloniei / prezydent.pl

Începutul lunii februarie pare a aduce cu sine o mult-așteptată schimbare în bine de atmosferă în relația Poloniei cu Uniunea Europeană. După încheierea dosarului din jurul minei și centralei electrice din Turów, Varșovia și-a propus să închidă și dosarul Camerei Disciplinare de pe lângă Curtea Supremă a Poloniei. Acest dosar a gripat relația Poloniei cu Uniunea Europeană în ultimii patru ani. Președintele Andrzej Duda este cel care a avut inițiativa de a propune un proiect de lege care ar lichida acest organ în viitorul apropiat. Deocamdată se vorbește în special despre beneficiile de politică externă a pașilor luați de Varșovia pe plan intern.

La distanță de o zi de la deznodământul în chestiunea minei de la Turów, președintele polonez a produs o surpriză de proporții în chestiunea Camerei Disciplinare a Curții Supreme a Poloniei. Deși se știa de peste două luni că administrația prezidențială lucrează la un proiect de lege, nimeni nu se aștepta ca acest proiect de lege să fie depus acum în Sejm-ul polonez.

Uniunea Europeană, prin vocea Curții de Justiție a Uniunii Europene, a calificat în aprilie 2020 această Cameră Disciplinară ca neconformă și incompatibilă cu normele juridice ale UE. Încă din vara anului trecut, UE aștepta de la Polonia lichidarea acestui organ, în timp ce Varșovia a preferat să îl mențină în stare de conservare, ceea a păstrat activ până în prezent mecanismul pentru statul de drept al Uniunii Europene. Cu alte cuvine, la modul cel mai practic, Uniunea Europeană nu a debursat nici un cent din bugetul PNRR pentru Polonia anume din cauza existenței acestei instituții.

Până în acest moment a fost făcută publică doar o schiță a proiectului de lege. Știm că se propune desființarea Camerei Disciplinare, iar judecătorii care au făcut parte din ea vor putea rămâne în sistemul judiciar cu posibilitatea păstrării unor poziții similare ierarhic în sistem. Președintele polonez a propus de asemenea înlocuirea Camerei Disciplinare cu o ”Cameră a Responsabilității Profesionale” formată din 11 judecători. Din discuțiile publice de până acum, mai reiese că toate măsurile disciplinare sau punitive luate în trecut de Camera Disciplinară vor fi anulate, iar judecătorii suspendați vor putea să se întoarcă în funcțiile pe care le dețineau până atunci. Așadar, dacă proiectul va deveni lege în vigoare, se va aplica principiul reversibilității deciziei juridice.

Dimensiunea de politică externă

Vestea depunerii la parlament a acestui proiect de lege de către președintele Duda a fost imediat salutată la Paris, Bruxelles, Berlin și Washington. În aceeași zi, președintele polonez a fost telefonat de Emmanuel Macron cu care a discutat despre starea statului de drept în Polonia, iar imediat după Andrzej Duda a fost telefonat de Ursula von der Leyen și invitat la Bruxelles. Ambasada SUA în Varșovia a emis și ea un comunicat care a salutat inițiativa legislativă a președintelui polonez.

Închiderea acestor dosare conflictuale în relație cu Bruxelles și cancelariile europene, a fost perceput, printre altele, ca un semnal de solidaritate pe subiecte de securitate la zi, și anume amenințările venite dinspre Rusia. Altfel spus, voința politică a președintelui polonez de a elimina aceste dosare problematice în relație cu Uniunea Europeană și Statele Unite echivalează cu un dezgheț politico-diplomatic, și, totodată corelează direct cu invitația de a sta la masa mare unde se iau decizii de politică externă și de securitate în Europa.  

Proiectul de lege propus de Andrzej Duda nu rezolvă complet disputa asupra politizării justiției în Polonia, însă elimină un factor major de iritare în relație cu Uniunea Europeană și dă un semnal în direcția unui dialog constructiv. Nu în ultimul rând, Polonia începe să simtă lipsa acelor miliarde de Euro din bugetul Uniunii Europene pe care încă nu le-a încasat din cauza problemelor legate de statul de drept.

După ampla vizită de la Bruxelles, Andrzej Duda va participa marți la summit-ul Triunghiului de la Weimar de la Berlin, reuniune care, la nivel de șefi de state, s-a ținut ultima oară la Varșovia tocmai în februarie 2011. La fel, dacă ar fi să dăm crezare zvonisticii politice de la Varșovia, atunci imediat ce proiectul președintelui polonez va deveni normă legală, Casa Albă îi va face o invitație de a vizita Washingtonul. Andrzej Duda așteaptă această invitație de peste un an deja.