Cum pot câștiga Spania și Portugalia din criza gazului rusesc

nord_stream2.jpg

Terminalul de la Lubmin, Germania, al conductei Nord Stream 2, este finalizat încă din iulie 2020. Dar conducta pare că nu va fi folosită niciodată...
Sursa imaginii: 
www.nord-stream2.com

Într-o lume a interdependențelor și a transformărilor tehnologice, să nu ne mire că, adesea, câștigătorii unor crize s-ar putea găsi unde nici că ne-am imagina. În actuala criză a gazului, alimentată de politica agresivă a Rusiei, ce-ați zice, de exemplu, de... Peninsula Iberică?

Ei bine, câștigătorii s-ar putea afla chiar la celălalt capăt al continentului. Spania și Portugalia se pregătesc să stocheze  majoritatea rezervelor de gaze naturale lichefiate ale UE, care vor fi transportate prin Oceanul Atlantic.

Acest lucru reiese dintr-o postare a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell. El însuși, spaniol:

Trebuie să grăbim lucrările pentru a integra mai bine piața europeană în Peninsula Iberică, în prezent o insulă de energie electrică în Europa, deoarece are o capacitate mai mare de stocare a gazelor naturale lichefiate decât alte țări europene. Aceste eforturi pot avea succes dacă investim în relații cu potențiali furnizori de gaze naturale lichefiate, nu pe termen scurt, ci ca parte a interesului nostru de a dezvolta relații strategice, lucrând pentru surse regenerabile, cum ar fi hidrogenul și energia solară”, a scris Borrell.

Oficialul european se află acum la Washington, alături de comisarul UE pentru energie, Kadri Simson. Pe agenda lor se află, printre altele, participarea la o reuniune a Consiliului Energetic SUA-UE. De asemenea, Borrell are în program o întâlnire cu secretarul de stat Anthony Blinken.

Statele Unite sunt principalul furnizor de gaz natural lichefiat pentru Europa și ambele părți sunt interesate de creșterea rezervelor pentru următoarele luni. Europenii nu pot exclude o criză a aprovizionării cu gaz rusesc, în cazul în care Kremlinul ar decide să atace Ucraina iar Occidentul va răspunde cu sancțiuni economice majore. Drept urmare, își iau măsuri de precauție.

 

Diversificarea este aici ca să rămână

UE este în discuții nu doar cu Statele Unite, ci și cu Norvegia, Qatar, Azerbaidjan, Algeria și alte țări pentru a extinde aprovizionarea cu gaz lichefiat.

„Rusia a folosit energia în scopuri politice”, amintește Josep Borrell.

Și, după cum notează agențiile de presă internaționale, în ultimele săptămâni, deși și-a îndeplinit cu strictețe angajamentele contractuale, Gazprom a refuzat livrări suplimentare pentru a umple instalațiile de depozitare din UE.

La finele lunii trecute, Washington și Bruxelles, prin vocile președinților Joe Biden și Ursula von der Leyen,  au adoptat o declarație comună în care au afirmat că lucrează împreună pentru a găsi surse alternative de aprovizionare cu gaze naturale, pentru a proteja Uniunea Europeană.

Desigur, pe termen scurt, problema este departe de a fi rezolvată. După cum arăta o analiză a Bloomberg, continentul nu poate înlocui foarte repede principalul său furnizor, care este Rusia.  

Europa importă mai mult de o treime din gazele folosite de la marele său vecin din Est și, în acest moment, garantarea aprovizionării europene de către alți furnizori ar crea dezechilibre în contracte déjà existente cu terți. În plus, tehnic vorbind, gazul lichefiat singur nu poate înlocui în totalitate importurile rusești, spun experți citați de Bloomberg.

Chiar și așa însă, prin diversificarea surselor și promovarea energiilor alternative, Uniunea Europeană pleacă pe un drum fără întoarcere, indiferent de felul în care va evolua criza ucraineană, în perioada imediat următoare.

Reducerea dependenței de Rusia se va face simțită tot mai mult în perioada imediat următoare, iar prin politica sa agresivă, Vladimir Putin nu a făcut decât să accelereze această tendință.

(Pentru realizarea acestui articol au fost folosite drept surse Novinite.com, Bloomberg și Caleaeuropeana.ro).

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 8 februarie 2022