Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ședința Guvernelor R.Moldova și României, la Chișinău. Grant de 100 mln euro, printre acordurile ce urmează a fi semnate

poza_bucuresti.jpg

Premierul moldovean, Natalia Gavrilița, și omologul său român, Nicolae Ciucă, București, decembrie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook/Guvernul R.Moldova

Pregătiri la Chișinău pentru ședința comună a Guvernelor R.Moldova și României. Vineri, 11 februarie, la Palatul Republicii, sunt așteptați membrii Cabinetului de Miniștri în frunte cu Nicolae Ciucă care, împreună cu miniștrii Guvernului Gavrilița, vor semna mai multe acorduri și protocoale de colaborare, în diverse domenii. Printre acestea - acordul privind construirea unui nou pod peste Prut la Ungheni, reducerea tarifelor de roaming, dar și programul de asistență financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro, bani ce vor putea fi accesați, în următorii ani.  

”Încă în 2014 Guvernul României și-a asumat o decizie similară. Pe parcursul anilor, guvernele Republicii Moldova au putut absorbi doar aproximativ 35 de milioane din acea sumă. Restul sumei, din cauza atitudinii guvernării precedente a fost oprită. Am reușit să convingem prietenii din România, nu doar să reia programul, ci să-l repornim din nou, cu suma reîntregită, de 100 de milioane de euro. E o contribuție importantă pe care ne asumăm să o folosim cu maximă eficiență”, a declarat marți, într-un briefing de presă, premierul moldovean, Natalia Gavrilița.

Proiectele spre care vor merge banii urmează să fie convenite de ambele părți în discuții ulterioare, a precizat Natalia Gavrilița.”În primul rând, ne dorim ca cea mai mare parte din această sumă să suplinească sumele alocate Fondului de Dezvoltare Regională și Locală, lansat de Guvern acum câteva luni. Asta ar însemna o contribuție consistentă a României la dezvoltarea regiunilor și satelor din Republica Moldova, prin finanțarea unor obiecte sociale și de infrastructură”. E vorba de grădinițe, școli, sisteme de canalizare, stații de epurare, iluminare stradală și proiecte de antreprenoriat social. E vorba de bani care vor ajunge la oamenii din regiuni prin intermediul programului Satul European”.

Potrivit Nataliei Gavrilița, ”aceste investiții vor genera și dezvoltare economică, și noi locuri de muncă, pentru că, pe lângă fondurile suplimentare pentru drumuri, pe care primarii le-au primit în noul buget, vor  exista fonduri mult mai mari pe care primariile le vor putea accesa din programul Satul European, spre beneficiul locuitorilor”.

Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor avea, miercuri, consultări cu primarii din Republica Moldova pentru a identifica varianta optimă de depunere a dosarelor și atribuire a sumelor de finanțare pentru proiecte în cadrul Fondului de Dezvoltare Regională și Locală. ”Toate localitățile vor avea acces la aceste fonduri pentru că beneficiarii proiectelor sunt sătenii, nu primarii”, a punctat șefa Cabinetului de Miniștri de la Chișinău.

”O altă parte din bani vor fi destinați în special pentru proiecte culturale, cum ar fi investițiile în Teatrului Național, Sala cu Orgă și alte incinte culturale, proiecte în domeniul mass-media precum și alte proiecte care vor fi identificate în cadrul negocierilor bilaterale”, a conchis Natalia Gavrilița. 

În ceea ce privește reducerea tarifelor de roaming, autoritățile susțin că, odată semnat acest acord, în câteva luni, ”pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori. Pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif, iar pentru serviciile internet utilizat în roaming în România, tarifele vor scădea de cel puțin 5 ori”. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre ședința comună a Guvernelor R.Moldova și României, anunțată pentru 11 februarie