Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce e greu de sancționat George Simion?

george_simion_cu_virgil_popescu.png

George Simion, copreședinte AUR, și Virgil Popescu, ministrul Energiei
Sursa imaginii: 
captura Facebook/Ministerul Energiei

Episodul fără precedent petrecut luni chiar la tribuna Parlamentului, când George Simion l-a bruscat pe ministrul Energiei, relansează discuția referitoare la derapajele copreședintelui AUR. De la asaltul asupra Parlamentului, minimalizarea  Holocaustului, intrarea cu forța în Primăria din Timișoara, întocmirea unor liste negre cu jurnaliști iar acum agresarea unui ministru într-o ședință de plen, toate aceste momente care l-au avut în prim plan pe deputatul AUR au fost taxate de politicieni și societatea civilă deopotrivă, care au blamat comportamentul politicianului și au căzut de acord de fiecare dată că ieșiri de acest gen trebuie sancționate, însă nimic nu s-a întâmplat.

Deși au fost depuse plângeri penale sau procurorii s-au sesizat din oficiu iar partidele au declarat că vor propune reguli mai aspre în Parlament pentru sancționarea acestor gesturi, lucrurile nu au avansat.

Parlamentarul USR Catalin Teniță, unul din cei care anul trecut depunea plangere penală alături de alți trei colegi, după sms-uri amenințătoare în care li se cerea să nu voteze legea certificatului verde la locul de muncă, acțiune susținută și aplaudată de George Simion, spune că sunt greu de sancționat în Parlament și că paradoxal, eventuale penalizări aplicate liderului AUR ar fi de natură să-i sporească și mai mult popularitatea acestuia.

"Până la urmă justiția ar trebui să fie mult mai rapidă în astfel de cazuri, mai ales în cele în care persoanele implicate au o amprenta publică substanțială. Nu putem să așteptăm ca peste 4 ani să se finalizeze un dosar în care un deputat a bruscat un ministru, ar trebui să se finalizeze mult mai devreme. Dar mai e o chestiune, astfel de lideri ai unor partide extremiste caută să se victimizeze, să fie prezentați ca martiri, adică, dacă domnul Simion ar primi acum o amendă, de exemplu, ar fi foarte fericit. … E clar că în astfel de cazuri, dincolo de provocarea căutată, orice acțiune violentă fățiș trebuie să primească o sancțiune cât mai rapidă", analizează Cătălin Teniță, parlamentar USR.

În urma derapajului liderului AUR, conducerea Camerei Deputaților a decis, marți, să modifice regulamentul de funcționare. Liderii grupurilor parlamentare PSD, PNL, UDMR și Minorități au semnat un proiect de lege care propune modificarea regulamentului de funcționare care vizează ședințele de plen, ședințele comisiilor de specialitate dar și cele ale conducerii Camerei Deputaților. Printre propuneri se numără interzicerea filmării sau transmisiunii neautorizate a activității deputațiilor, gesturile agresive și violența verbală.

Există mai multe alte dosare, legate de spirala violenței politice, rămase nesoluționate sau în legătură cu care instituțiile statului nu au comunicat public.

În aprilie, la solicitarea RFI România, Parchetul General a confirmat că are în cercetare evenimentele de la Valea Uzului, din iunie 2019. Atunci, cimitirul eroilor a fost scena unor confruntări violente între români și maghiari. Unii protagoniști ai evenimentelor de atunci, în frunte cu George Simion, au ajuns între timp  în Parlament.

Nu mai există în spațiul public informații nici cu privire la cercetarea evenimentelor din 21 decembrie 2021, când un protest al partidului AUR s-a încheiat cu forțarea de către participanți a intrării în Palatul Parlamentului. În timpul acelorași evenimente a fost incendiat și un drapel al Uniunii Europene. Parchetul Militar a anunțat că cercetează modul în care jandarmii au intervenit, dar nu există informații privind investigarea organizatorilor protestului.

La 27 ianuarie, în marginea evenimentului care marca Ziua Holocaustului, două persoane au depus o coroană cu mesaje negaționiste, lângă Memorialul Holocaustului din București.  Se întâmpla exact în timp ce în incintă se aflau oficialitățile române și ambasadorul statului Israel iar în zonă fuseseră instalate forțe de ordine. După sesizarea Institutului Elie Wiesel, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a anunțat că va ancheta cazul. Nu au fost comunicate până acum rezultate ale investigației, deși fotografiile celor doi bărbați care au depus coroana, și care nu purtau măști, au apărut pe rețelele de socializare.

 
Cătălin Teniță, deputat USR