Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În tumultul crizei regionale, R. Moldova mizează pe neutralitate. Și se ține departe de NATO (sondaj)

steag_moldova.png

Drapelul Republicii Moldova
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Marți a fost lansat un interesant sondaj de opinie realizat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ioan I.C. Brătianu” al Academiei Române, în parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” de la Chișinău.

Titlul studiului: „Republica Moldova și România în tumultul crizelor regionale”. Sondajul oferă câteva date cât se poate de relevante privind felul în care moldovenii își imaginează viitorul, își văd propria securitate și se raportează la România.

 

Mai întâi, contextul general.

Republica Moldova se află în proximitatea unui potențial conflict cu consecințe imprevizibile, cel de la granița ruso-ucraineană. În același timp, din punctul de vedere al relațiilor comerciale, Republica Moldova este tot mai puternic legată de Uniunea Europeană. De altfel, România singură a devenit o piață de desfacere pentru produsele moldovenești mai importantă decât Rusia. Dar asupra acestui aspect vom mai reveni.

Nu înainte de a ne uita la felul în care cetățenii Republicii Moldova își văd viitorul și securitatea, în acest context politic tensionat – și trebuie să precizăm că sondajul a fost realizat printre moldovenii rămași în țară. O precizare importantă, având în vedere că un număr foarte mare de cetățeni ai țării se află în diaspora, îndeosebi în Europa, iar concepțiile lor sunt adesea mult diferite față de ale celor de acasă.

Așadar, întrebați în legătură cu un potențial conflict deschis între Ucraina și Rusia, aproape 47% îl văd drept puțin sau deloc probabil și doar 38% cred că este probabil sau foarte probabil.

Dar care sunt opțiunile de securitate pe care moldovenii le au în vedere pentru țara lor?

 

Europa, da, România nu prea, NATO mai curând nu

Ei bine, cele mai multe răspunsuri vizează neutralitatea – aproape jumătate dintre cei chestionați (47%). Urmează România (16%) și Uniunea Europeană ( 11%), a cărei dimensiune militară este, după cum știm, neglijabilă în momentul de față.

NATO, principala ancoră de securitate în viziunea românilor, alături de parteneriatul cu Statele Unite, este o opțiune pentru doar 6% dintre moldoveni, în timp ce 4% își pun speranțele în Rusia.

De altfel, ideea unei evoluții independente de România transpare din mai multe alte răspunsuri la întrebările sondajului.

Cei mai mulți (32%) consideră că România și Republica Moldova trebuie să-și intensifice cooperarea, dar statul dintre Prut și Nistru trebuie să rămână independent. Doar 16% se pronunță pentru Unirea cu România, în timp ce, pe poziții intermediare se sitează alte opțiuni - și anume orientarea republicii și către alte state prietene sau relații pragmatice, în care fiecare stat să aibă grijă de proprii cetățeni. Cum s-ar spune, ”frate-frate dar brânza-i pe bani”.

Altfel, jumătate dintre moldoveni ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, 30% ar fi împotrivă, restul fiind indeciși. Situația se inversează dacă s-ar supune unui referendum unirea cu România. Mai precis, jumătate ar spune ”nu” și doar 34% s-ar pronunța pentru.

Altfel, o treime dintre cei chestionați sunt de acord că România este țara care ajută cel mai mult Republica Moldova. Urmează Uniunea Europeană cu 17% și Rusia cu 15%.

 

Și acum, să revenim la aspectele comerciale.

Aproape 40% dintre moldoveni cred că cele mai multe produse de export moldovenești merg spre Rusia. Doar 17% cred că România este principala destinație și 5% numesc Uniunea Europeană.

În realitate, potrivit datelor furnizate chiar de guvernul de la Chișinău, 70% dintre exporturile moldovenești merg pe piața europeană și doar 15% către Rusia, care este depășită chiar și de România, luată individual.

Această necunoaștere a unor realități la nivelul societății moldovenești poate explica, în parte, anumite opțiuni strategice.

În același timp, susținătorii din România ai politicii ”unionism înainte de orice” ar trebui să înțeleagă faptul că societatea moldovenească este mult mai diversă și sofisticată decât s-ar putea crede la prima vedere. Și asta, fie că ne place sau nu.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 9 februarie 2022